Datum objave: 26. Ožujak 2012

Tisuću žudija na smotri u Vodicama

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Desetodnevnom programu stote obljetnice Vodičkih žudija nazočit će predstavnici iz 33 župe s oko 1000 sudionika- žudija iz cijele Hrvatske.
Vodice će stotu obljetnicu svojih čuvara Kristova groba slaviti od subote 31. ožujka sve do uskrsnog ponedjeljka 9. travnja. Program uključuje druženje svih generacija Vodičkih žudija, korizmeni koncert glazbenih grupa Grada Vodica, umjetničku izložbu, kulturno-znanstvenu tribinu, prikazivanje dokumentarnog filma o Vodičkim žudijima, događanja žudija u Svetom trodnevlju, te naposljetku XII.Vodički festival žudija.
Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u „smotru“ a od 2008. g. u „festival“. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.
Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.
Pokrovitelj smotre je Grad Vodice i Turistička zajednica Vodica, a organizatori cijelog događaja su vodička župa i žudiji. Koordinator je dogradonačelnik Vodica Luka Lipić, a redateljsku palicu preuzeo je Šime Strikoman koji će na samom otvorenju smotre, u subotu 31. ožujka, napraviti još jednu milenijsku fotografiju svih generacija žudija na glavnom vodičkom trgu.

Iz kategorije: Kultura