Datum objave: 14. Ožujak 2012

Predstava iz Guinnessove knjige rekorda u Šibeniku

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Povodom Svjetskog dana kazališta, u utorak, 27. ožujka u HNK Šibenik stiže najdugovječnija predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Naravno, radi se o predstavi «Stilske vježbe» koja je i službeno dobila plaketu Guinnessove knjige rekorda jer se od 19. siječnja 1968. godine izvodi s istom glumačkom postavom.  Ove godine «Stilske vježbe» slave svoj 44. rođendan, a u glavnim ulogama su već skoro pola stoljeća Pero Kvrgić i Lela Margitić. Predstavu zagrebačkog kazališta Planet Art režirao je Tomislav Radić.

Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz tramvaja  jedanaestice prepričana na više načina postaje vrhunska komedija. Stilske vježbe jednako oduševljavaju stariju  kazališnu publiku, ali i djecu koja se prvi put susreću s kazalištem. To je predstava za sve generacije, koja stvara kazališnu publiku pa se s pravom govori i kultnom djelu.
Uz redatelja Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević. Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. godine njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.
„Stilske vježbe“ ne spadaju u ciklus ovogodišnje pretplate HNK Šibenik pa se ulaznice u slobodnoj prodaji mogu naći u propagandi HNK Šibenik od 19. ožujka i na blagajni kazališta  radnim danom od 23. ožujka u vremenu od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.

Iz kategorije: Kultura