Datum objave: 07. Ožujak 2012

Ožujak u knjižnici u znaku dokumentaraca

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Srijeda navečer u Gradskoj knjižnici u ožujku rezervirana je za političke, sportske, glazbene i društveno angažirane dokumentarce. Večeras je na rasporedu dokumentarac o palom režimu Crvenih Kmera u Kambodži „Neprijatelj naroda“.

Neprijatelj naroda, prikazuje se večeras kao zaostatak iz snježne veljače, radi se o dokumentarcu o seciranju palog režima Crvenih Kmera u kojemu se redatelj, lukavi novinar Thet Sambath uspio sprijateljiti s jednim od najkrvoločnijih ljudi tog režima, desnom rukom Pola Pota, Nuon Cheom.

Crveni Kmeri pobili su krajem 70-ih godina gotovo 2 milijuna ljudi. No, 'polja smrti' u Kambodži ostala su neobjašnjena. Od najniže rangiranih vojnika koji su rezali grkljane, do Pol Potove desne ruke, zloglasnog Brata Broj Dva, Nuon Chea, Sambath je snimio nikad prije viđena šokantna svjedočanstva. Punih deset godina novinar se družio s nedodirljivim Cheom, redovito ga posjećivao, te tek nakon sedam godina počeo snimati. Zabilježio je nevjerojatnu priču o ovom krvoločnom i paranoičnom režimu iz usta najodgovornijeg. Novinareva misija bila je i osobna jer je na poljima smrti izgubio roditelje i braću. Kroz vlastitu potragu za razlozima zašto mu je ubijena obitelj, po prvi put saznajemo pravu istinu o tragediji u Kambodži.

Kritičari su ovaj višestruko nagrađeni film nazvali 'misijom istine', 'testamentom ustrajne portage jednog čovjeka za istinom', te 'bolnim dokumentarcem koji iznosi svjedočenje iz usta ubojica i počinje odgovarati na pitanje kako se takva tragedija mogla dogoditi.'

Od 14. ožujka slijede nešto lakše teme, prikazat će se najbolji glazbeni dokumentarac ili rockumentarac u 2011. godini- „Lemmy The Movie“ autora Grega Ollivera i Wesa Orshoskog. Film prati život Lemmyja Kilmistera, vođu legendarnog i dugovječnog heavy metal benda Motörhead, film koji je potvrdio da su dokumentarci onoliko zanimljivi koliko su zanimljivi likovi koje portretiraju, a biti zanimljiviji od Lemmyja nije baš lako.

Prvi dan proljeća donosi priču o slabostima američkog školskog obrazovnog sustava u dokumentarcu Čekajući Supermana, Davida Guggenheima. Unatoč povećanoj potrošnji i obećanjima političara, nestabilan sustav javnog obrazovanja, nekoć najbolji na svijetu, sve češće uskraćuje školovanje milijunima djece. Oscarom nagrađeni filmski redatelj Davis Guggenheim (‘Neugodna istina’) podsjeća nas da obrazovna statistika ima ime: Anthony, Francisco, Bianca, Daisy i Emily – njihove priče čvrsta su okosnica iščekivanja ‘Supermana’. Prateći nekolicinu obećavajuće djece u sustavu koji priječi, a ne potiče intelektualni rast, Guggenheim iscrpno analizira javno školstvo, proučavajući ‘tvornice otpada’ i ‘akademske ponore’, precizno raščlanjujući sustav i njegove naoko nerješive probleme.
Za sam kraj mjeseca, u srijedu 28. ožujka ljubitelji filma u knjižnici mogu pogledati dokumentarni film o brazilskom vozaču Formule 1, Ayrtonu Senni koji je osvojio F1 prvenstvo tri puta prije nego što je poginuo u nesreći na utrci u San Marinu u dobi od samo 34 godine.

Iz kategorije: Kultura