Sidebar Menu

Datum objave: 13. Veljača 2020

NAŠI U BRUXELLESU / Trojica Šibenčana sudjelovala na konstituirajućoj sjednici Europskog odbora regija

Diana Ferić
Diana Ferić

Čak troje Šibenčana sudjelovalo je na konstituirajućoj , 138. sjednici Europskog odbora regija od 11. do 13. veljače u Bruxellesu - šibensko - kninski žuapan Goran Pauk, načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam koji je izabran sam za člana predsjedništva Renew Europe Odbora regija EU u novom mandatu 2020.-2025. i ministar uprave  RH Ivan Malenica . Na sjednici je izabrano novo vodstvo, utvrđen sastav radnih tijela te su ustanovljena nacionalna izaslanstva.

Hrvatsko izaslanstvo, imenovano odlukom Vlade RH i potvrđeno na sjednici Vijeća ministara Europske unije, nastupilo je u punom sastavu kojeg čini devet članova s regionalne i lokalne razine: Nikola Dobroslavić, Danijel Marušić, Goran Pauk, Valter Drandić, Jelena Pavičić Vukičević, Željko Turk, Vojko Obersnel,  Bruno Hranić i Ivan Gulam. Za voditelja hrvatskog izaslanstva ponovno je izabran dubrovačko-neretvanski župan Dobroslavić, dok su za članove Predsjedništva Odbora regija izabrani gradonačelnik Obersnel i općinski načelnik Hranić.

Predstavnik Vlade Republike Hrvatske, ministar uprave Ivan Malenica, na sjednici je  prezentirao prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije naglasivši, između ostalog, važnost usvajanja višegodišnjeg financijskog okvira, provedbe zelenog plana, adresiranje demografskih izazova i promicanje rodne jednakosti.

U raspravi koja je uslijedila sudjelovali su i članovi hrvatskog izaslanstva, a župan Goran Pauk naglasio je nužnost uključivanja lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti u izgradnju snažne Europske unije.

„Naše predsjedanje Vijećem Europske unije dolazi u prijelomnom trenutku za Europu i za cijeli svijet. Vođeni sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova", vjerujemo da sve razine vlasti moraju participirati u strateškim ciljevima razvoja, povezivanja, zaštite i povećanja utjecaja koja smo kao predsjedatelji odabrali. U tom kontekstu moram pohvaliti napore Vlade da reformom kojom su regije preuzele više od 200 novih administrativnih procesa radi na racionalizaciji, optimizaciji i digitalizaciji uprave“, rekao je Pauk.

U drugom dijelu obraćanja, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila je planove u vezi konferencije o budućnost Europe, dvogodišnjem procesu deliberativne demokracije tijekom kojeg žele dobiti razmišljanja i sugestije građana o budućem razvoju Europske unije. Proces počinje na ljeto 2020. te će imati dvije glavne struje, institucionalnu i političku. Uz niz rasprava, građanskih foruma i debata, konferencija će proizvesti i digitalnu platformu za informiranje građana o postignutim rezultatima i ostvarenim ciljevima. 

U nastavku rada plenarnog zasjedanja usvojena su mišljenja o okolišnoj politici na podlokalnoj razini (razina četvrti i mjesnih zajednica); ulozi gradova i regija na promicanju kulture i kulturne različitosti; osnaživanju vladavine prava u EU; doprinosu regija i gradova razvoju Afrike; rješavanju problema odljeva mozgova. Također, usvojen je i paket izvještaja o državama kandidatkinjama na području jugoistočne Europe.

Za novog predsjednika Odbora regija na mandat od dvije i pol godine izabran je Apostolos Tzitzikostas, guverner grčke regije Središnja Makedonija iz redova europskih pučana. Za prvog potpredsjednika izabran je Vasco Alves Cordeiro, predsjednik portugalske autonomne regije Azori i član europskih socijalista.

Iz kategorije: Hrvatska

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam