Datum objave: 09. Studeni 2019

SAVJETOVANJE EKONOMISTA: "Ekonomska politika Hrvatske u 2020." iz pera dr.sc. Ljiljane Zmijanović

Diana Ferić
Diana Ferić
Dr. sc. Ljiljana Zmijanović, rijetka je, ako ne i jedina ekonomska stručnjakinja iz Šibenika koja je sudjelovala na 27. tradicionalnom savjetovanju u Opatiji koje je ove godine imalo naziv " Ekonomska politika Hrvatske u 2020." u Opatiji. Završeno je jučer Danom studenata ekonomskih fakulteta i panelom 'Na raskrižju…kako dalje?'
Skup je u organizaciji Hrvatskog društva ekonomista. Predsjednik društva dr.sc. Ljubo Jurčić prvoga dana otvorenja skupa upozorio je na izvore hrvatske gospodarske stagnacije, a sudionicima se obratila Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
 
Za Šibenik News je napisala kratki prikaz zaključaka tog skupa:
 
 
 
 
 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović: „Treba nam rast od najmanje 5 posto“
 
Predsjednica je navela kako je pozitivnih elemenata sve više jer gospodarstvo raste kao i plaće i zaposlenost, a Hrvatska se uspinje na ljestvicama konkurentnosti, uz pozitivne pokazatelje kretanja javnog i inozemnog duga. Ipak, dodala je - Hrvatska treba gospodarski rast od najmanje pet posto, kako bi građani osjetili povećanje standarda. Kazala je da se sve to nepovoljno održava na demografske promjene, te da treba stvoriti uvjete za trajno poboljšanje života, racionalizirati i digitalizirati državnu upravu te da javna uprava mora biti potpora, a ne zapreka inovativnom gospodarstvu.
 
"Preoblikovati gospodarstvo, tako da socijalni kriteriji više ne caruju"
 
 
 
Guverner HNB-a Boris Vujčić: Ne očekujemo recesiju, nego blago usporavanje rasta
 
„U ovome trenutku sigurno ne očekujemo recesiju, nego očekujemo usporavanje rasta, i to relativno blago usporavanje rasta BDP-a, kako u eurozoni, tako i u Hrvatskoj u iduće dvije godine“ rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić koji je odgovarao na novinarske upite. Vujčić dodaje kako to ne znači da je recesija isključena. Kao što znamo, ekonomisti nisu baš jako dobri u predviđanju recesija, rekao je. Dodao je kako je trenutna projekcija da će eurozona vjerojatno rasti nešto ispod jedan posto iduće godine, a u Hrvatskoj bi BDP mogao rasti oko 2,5 posto.
 
 
 
„Kad netko kaže - mi rastemo 2 do 3 posto, a Europa 1,5 posto. Pa bolje je rasti 1,5 posto na 40.000 eura, nego 3 posto na 10.000 eura - kad gledate u apsolutnim iznosima. Mi ne konvergiramo Europi s približavanjem“ izjavio je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista. Nepostojanje industrijske politike, nedostatak analize tečajne politike i nedostatak analize mirovinske politike drugog mirovinskog stupa nas drže u situaciji u kojoj jesmo, zaključio je. Naglasio je značaj nove industrijske politike i istaknuo kako prema UNCTAD-ovom globalnom istraživanju u posljednjih 5 godina se u 84 zemlje (razvijene i nerazvijene) koje čine 90% globalnog BDP-a usvojila formalna industrijska razvojna strategija. Povećanje broja zemalja s usvojenom industrijskom razvojnom strategijom je iznimno značajno od svjetske financijske krize.
Drugoga dana teme su  osobito posvećene strategiji razvoja, europskim fondovima i tržištu rada. Ekonomisti drugi dan: Politička volja i provedba presudne za realizaciju strategija
Treći dan je Dan studenata ekonomskih fakulteta s panelima: Na raskrižju…kako dalje?, nakon čega su iznesene refleksije i preporuke savjetovanja, te je i službeno zatvoreno je 27. tradicionalno savjetovanje ekonomista u Opatiji.  
Iz kategorije: Hrvatska