Datum objave: 23. Svibanj 2014

Ivana Maletić:Moja županija bila je kraj koji sam najčešće posjećivala ove godine

Diana Ferić
Diana Ferić

 Šibenčanka Ivana Maletić, zastupnica HDZ –a i partnera u Europskom  parlamentu i visokopozicionirana kandidatkinja na njihovoj listi na predstojećim izborima i u svojoj stranci, ali i izvan nje slovi kao stručnjakinja koja na najjednostavniji, ali i najkontretniji način objašnjava sva pitanja vezana za Europsku uniju i njezine fondove. U proteklom mandatu obišla je cijelu Hrvatsku  pokušavajući eudicirati i uputiti sve, od lokalne samouprave do poduzetnika, u mogućnosti koje pruža Europks  unija pa je tako stekla i dobar uvid u to kako se Šibensko – kninska županija nosi s tim izazovima. Uoči nedjeljnih izbora  za portal Šibenik News odgovorila je na nekoliko pitanja:

Je li Šibensko – kninska županija iskoristila mogućnosti koje je pružilo najprije pristupanje Hrvatske EU, a onda i ulazak u EU i koliko je za regije poput Županije bitno tko će i kako zastupati Hrvatsku u EU parlamentu s obzirom na vaša dosadašnja iskustva.

 

Šibensko – kninska županija ima puno potencijala. Turizam, rezerve boksita, raznolikost krajobraza, dva nacionalna parka: “Krka” i “Kornati”, i dva parka prirode: “Velebit” i “Vransko jezero, vrijedna kulturno-povijesna baština, kulturno-zabavne manifestacije, vrlo povoljni uvjeti za poljoprivrednu proizvodnju, bogatstva autohtonih sorti, Potencijali za ekološku proizvodnju, obnovljivi izvori energije, Luka Šibenik koja je jedna od najstarijih i najbolje zaštićenih luka na hrvatskoj obali Jadrana i mnogi drugi. Nažalost, Hrvatska je visoko centralizirana država (130 milijardi kuna u središnjoj državi, a svega 13 milijardi na razini svih općina, gradova i županija, od čega 7 milijardi Grad Zagreb), tako se i naša županija suočava s problemom financiranja izrade projekata u kojem je zakazala Vlada koja nije lokalnim jedinica spustila sredstva. Kada je riječ o europskim fondovima neophodan je zajednički i koordiniran rad svih u donošenju strateških dokumenata: od ministarstava do suradnje sa lokalnim jedinicama i županijama, socijalnim partnerima, poduzetnicima, neprofitnim organizacijama, znanstvenicima, mladima. Vlada to nije napravila i zato nije nevažno tko će Hrvatsku zastupati u Europskom parlamentu. U ovom jednogodišnjem mandatu stalno smo upozoravali na sporost i neefikasnost Vlade jer smo obilazeći naše županije vidjeli da imaju brojne projekte koji se ne realziraju i to samo zbog neznanja i nerada vladajućih. Zastupnici u Europskom parlamentu mogu potaknuti Komisiju na brže donošenje odluka i biti direktan glas svoje domovine u Bruxellesu, ali iako Europska unija nudi mogućnosti ipak je naša sudbina samo u našim rukama.

 


2.  Što su zastupnici HDZ -a i partnera u EU parlamentu  poduzeli u proteklih godinu dana što se pozitivno odrazilo i na perspektivu  Šibensko - kninske županije?

 

Od kolovoza prošle godine moj Ured izdaje informativni mjesečnik I'M, a organizirali smo posebne regionalne konferencije o mogućnostima korištenja EU fondova za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, poduzetnike i mlade. Prvo izdanje mjesečnika prezentirali smo upravo u Šibeniku, 12. kolovoza, mjesec i pol dana od preuzimanja dužnosti. Već u rujnu sastali smo se s predstavnicima Županije, gradova i općina i ukazali na potencijale županije i prilike koje se mogu iskoristiti. Naša županija bila je prva u kojoj smo organizirali regionalnu konferenciju, u listopadu u Vodicama, i istoga dana imali prvo savjetovanje za mlade na Veleučilištu u Šibeniku. I u 2014. više smo puta dolazili ovamo – u Promini i Drništu savjetovali smo poduzetnike o mogućnostima korištenja EU fondova, a nismo zaboravili ni mlade na Veleučilištu Marko Marulić. S ponosom mogu reći da je moja županija bila kraj koji sam najčešće posjećivala ove godine upravo kako bih približila svim zainteresiranima mogućnosti koje pružaju EU fondovi. Usto, i Europskoj uniji približili smo ovaj kraj. U našem je Uredu stažiralo nekoliko mladih iz ovoga kraja, u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavljene su hrvatske izvorske vode i delicije među kojima su posebno mjesto imala vina skradinskog i pirovačkog vinogorja, a u studenom su Bruxelles posjetili i predstavnici gradova i općina naše županije. U Strasbourgu su na prvoj svetoj misi za Domovinu posebni gosti bili mladi Franjevačke mladeži s Miljevaca.


3. Konkretno odgovorite, zbog čega bi građani, s obzirom na proteklu godinu dana i angažman vaših zastupnika trebali glasati  za vas i koji su  osnovni ciljevi od kojih bi Hrvatska  i u tom kontekstu  Šibensko – kninska županija mogli imati korist.

 

HDZ je na listu za EU parlament odabrala kandidate koji znaju EU politike, ali jako dobro znaju i stanje u Republici Hrvatskoj te izazove koji su pred nama. To je preduvjet za kvalitetan rad u Europskom parlamentu i zastupanje interesa  naših građana i domovine. Glavni cilj našeg programa je gospodarski rast i razvoj koji se postiže provedbom strukturnih reformi kojima je cilj povećanje konkurentnosti, produktivnosti i efikasnosti. Cilj HDZ-a je aktivna, jaka i prepoznatljiva Republika Hrvatska u Europskoj uniji. Negativni trendovi se mijenjaju u roku od godinu i pol do dvije dana kada državu vodi Vlada koja ima jasne ciljeve i utvrđene aktivnosti za njihovo ispunjavanje. Nijednoj vladi država članica za promjenu trendova nije trebalo dva mandata. Čitava Europa u 2014. raste, zemlje u tranziciji izlaze iz recesije, samo su za Hrvatsku sve prvotne prognoze rasta revidirane u pad.  Hrvatska je trebala isključivo i samo rasti, a jedina uz bok Ukrajini ostaje u recesiji. Davanjem glasa za listu broj 6 dajete glas za ljude koji znaju što znači europska Hrvatska, ljude koji su bili dio procesa europskih integracija i ljude koji znaju kako izgraditi uspješnu Hrvatsku u Europskoj uniji.

Iz kategorije: Hrvatska