Datum objave: 18. Svibanj 2022

BILI SMO NA KONCERTU THE SMILEA / Bilo je kao u sauni, ali isplatilo se. Čuli smo i pjesmu koja je nastala tog dana

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Glazbenici Radioheada Thom Yorke  i  Jonny Greenwood  te bubnjar britanske grupe Sons of Kmet  kao grupa „The Smile” krenuli započeli su svoju svjetsku  turneju upravo u  Zagrebu u ponedjeljak, 16 svibnja. Njihov nastup u zagrebačkoj Hali vjerojatno je  jedan od najluksuznijih koncerata u Hrvatskoj ove godine pa je šteta što je  kvalitetu njihove svirke i oduševljenje koje su izazvali kod publike zasjenila neprimjerena dvorana  koja se i prije njihovog nastupa pretvorila u saunu ili grotlo, kako to piše novinarka portala Ravno do dna. 

 
„Publika je već bila okupana znojem dok je čekala The Smile, a ubrzo po izlasku na pozornicu je takav bio i spomenuti trio. Kao da je jedini propuh ugode dolazio od vilinskog glasa Thoma Yorkea, koji je sam po sebi fenomen, u smislu koliko snažno nosi strukture pjesama u minimalističkoj izvedbi trija gdje su svim članovima ruke stalno bile zaposlene oko mnoštva instrumenata koje su opsluživale, računajući tu i harfu koju je Johnny Greenwood uspijevao svirati paralelno s pianom”, napisala je.
 Bio je to pogrešan izbor dvorane koja ima samo jedan  i to mali ulaz, koji je ujedno i jedina ventilacija s dotokom  svježeg zraka, a dvorana je bila prepuna. Nekoliko stotina ljudi je ostalo izvan nje jer nisu mogli ući. 
 
Publika je inače bila odlično raspoložena i vrlo zadovoljna koncertom . Aplauzima i uzvici oduševljenja popratili su svaku pjesmu, a od vremena do vremena dvoranom se prolomio  i pljesak. Premijerno su na bis čuli  i pjesmu koja je nastala tog dana i koju je Yorke predstavio imenom „Friend Of A Friend“.
U službenom dijelu koncerta izveli su  kompletan repertoar albuma „A Light For Attracting Attention“, svih 13 pjesama. Otvorili su s „Pana-vision“, nakon toga krenuli u funk ritmom sa „Smoke“ , a potom su izveli  „ Speech Bubbles“. Pjesma  „Thin Thing“ pokazala se najzahtjevnijom „Open The Floodgates“ , a  posebno „Free In The Knowledge“ oduševili su publiku 
 
Danijel Ferić
FOTO: Sanja Junaković i Danijel Ferić
Iz kategorije: Glazba & Spektakli