Datum objave: 17. Travanj 2022

BOGINJA GITARE / Kaki King oduševila sinoć publiku u Kući umjetnosti Arsen, bio je to vizualno - zvučni doživljaj

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kaki King, američka glazbenica i skladateljica, koju zovu boginjom gitare, tu je „titulu” opravdala sinoćnjim nastupom  u Kući  umjetnosti Arsen u Šibeniku, na kraju svoje europske turneje. Očarala je  publiku svojom fascinantnom  tehnikom sviranja gitare koju često koristi i kao perkusije. To joj je bio prvi nastup u Hrvatskoj nakon 10 godina.

 
Njezina elektro - akustična  gitara uglavnom je bila  jedini osvijetljeni predmet na pozornici, a u ritmu glazbe koju je svirala izmjenjivali su se na tijelu gitare slike, boje i poneke riječi. Između svojih skladbi nenametljivo je umetala pričice o svojim iskustvima i doživljaju Hrvatske. „Ovo je bilo nestvarno” , „bio je to užitak za oči i uši”,  „nešto posve novo i moderno i vrlo atraktivno” - bili su neki od komentara koje smo nakon koncertu čuli u publici.
 
Album Modern Yesterdays koji je snimila nakon petogodišnje stanke u vrijeme pandemije, sadrži obilje post-klasičnih, jazz, folk i blues motiv. Svojom virtuoznošću stvara multi-instrumentalni dojam. Izdvaja je i to što u svom specifičnim stilom sviranja gitare  koristi razne  vrste štimova. Koristi passerelle, umetak za gitaru, inovaciju koju je izumila zajedno sa svojim suradnikom, a čime postiže očaravajući zvuk s orijentalnim prizvukom.
Prije Hrvatske, Kaki King nastupila je u  Njemačkoj, Švedskoj, Norveškoj i Italiji.
FOTO: Danijel Ferić
Iz kategorije: Glazba & Spektakli