Datum objave: 22. Kolovoz 2021

24. Večeri dalmatinske šansone / Prvu nagradu publike dobila 4 tenora, Stručni žiri najboljom proglasio pjesmu "Brodolom" kantautorice Elis Lovrić, ali to nije sve

Diana Ferić
Diana Ferić

Četiri tenora s pjesmom "Noćas te sanjam majko" Gorana Karana i Nikše Bratoša, mnogi će reći očekivano i predvidivo, osvojili su prvu nagradu pubile na ovogodišnjoj, 24. Večeri dalmatinske šansone koja je održana u subotu, 21,. kolovoza na Trgu Republike. Prvu nagradu Stručni žiri pak dodijelio je kantautorici iz Istre Elis Lovrić za njezinu pjesmu "Brodolom".  Njezina je pjesma  Je ča je' bila lani bila proglašena najboljim kantautorskim djelom.Vidno uzbuđena nagrađena kantautorica je kazala kako su za njezinu nagrađenu interpretaciju jednako zaslužni maestro Damir Marušić, prateći vokali koji u određenim momentima prevladaju i cijeli orkestar.Nagradu za najbolji tekst dobila je stara festivalska znanica Tommi Mischell.

Najizvođenija pjesma u 2020. godini je 'Ne volim jugo' u izvedbi Nene Belana i Klape Cambi. Kao najbolji debitant ove je godine  nagrađen Noa Rupčić za pjesmu 'U tvom osmijehu'.

Nagradu za najbolji aranžman dobila pjesma 'Mir u srcu' Aleksandra Saše Valenčića. 

Nagrada za najbolju interpretaciju pripala je Ivanu Ivi Županoviću za  pjesmu 'Eden', a nagrada za najbolju pjesmu festivala po odluci novinara i radio urednika dodijeljena je  pjesmi 'Gori sve' izvođačice Kristine Boban. 

Treća nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija otišla je u ruke Four voices koji su izveli pjesmu 'Mir u srcu', a druga Neni Belanu  i Nikši Sviličiću za skladbu  'Na cvitnu nedilju'. 

Treća nagrada publike zasluženo pripala je skladbi 'Prozor' Jure Brkljače, a drugu  je osvojila skladba 'Ne dan moju tisnu kalu' Branimira Bubice i Klape Sebenico. 
"Da se moja jubav udaje"  Duje Stanišića ove je godine proglašena najboljim kantautorskim djelom.
Odlukom direktorskog dvojca festivala,  Dušana Šarca i Branka Viljca,  posebnu nagradu dobio je skladatelj, tekstopisac, kantautor i pjevač Đani Maršan, jedan od prvih sudionika Šibenskog festivala.
Posebno priznanje dodjeljeno je Miši Kovaču, a primila ga je njegova kći  Ivana.
U pauzi je nastupila klapa Brodarica uz gitarističku pratnju Nina Nimca i Tonija Lučeva, a izvodili su Mišine uspješnice.
Gledalište na Večeri šansone je bilo dobro popunjeno, ali ne do kraja jer je koronakriza uzela danas. Ulaznice su se  počele prodavati tek nekoliko dana prije održavanja Festivala jer je bilo neizvjesno kakve će biti epidemiološke mjere.Neke je odvratilo to što se nije moglo ući bez Corona potvrde ili testa starom najviše 48 sati. Unatoč svemu tome Večeri šansone zadržale su svoju vjernu publiku, a  žar koji se na sceni pokazali svi izvođači potvrdio je da do njega posebno drže i da im je jako stalo do šibenske publike. 
 I ove godine, zbog izvanredne situacije i nedostatka novca, izostala je Večer starih skladbi. Veliki uspjeh ipak je to što je i u takvim uvjetima Festival opstao i zadržao kontinuitet koji traje već 24. godine. 
 Nastupilo je devet debitanata i 15 renomiranih estradnih zvijezda. Izvedene 24 nove skladbe izabrao je festivalski žiri u sastavu: Dušan Šarac, umjetnički direktor, Damir Marušić, voditelj festivalskog orkestra, Mate Anić, skladatelj i glazbenik, Dalibor Mirčeta, glazbenik i direktor festivala Branko Viljac. Skladbe su izabrane između 131 skladbi koje su prispjele na natječaj.
 

Debitanti festivalu su bili Jure Brkljača, Petra Antolić, Tena Vodopija, Tedi Grubica, Noa Rupčić, Anezi, Elvis Sršen Noa, Viven Galletta i Nikša Sviličić u duetu sa Nenom Belanom, a nastupili su i 4 Tenora, dalmatinsko kvarnerski vokalni kvartet u sastavu Branko Medak, Duje Stanišić, Katja Budimčić i Nika Pastuović,  Zdravko Škender, Ivan Ive Županović,  Anja Viktoria Peršić, Elis Lovrić, Duje Stanišić, Elvis Sršen Noa, Kristina Boban, Lili Gee Bend, Branimir Bubica i klapa Sebenico, The Ljubičanstveni, Anezi, Saša Jakelić, Tommi Mischell i gošća iz Slovenije Nina Donelli uz pratnju klape More.

 

Iz kategorije: Glazba & Spektakli