Datum objave: 03. Kolovoz 2021

24. DALMATINSKA ŠANSONA / Sve je spremno unatoč velikim financijskim teškoćama, ulaznice u prodaji pet dana prije Festivala

Diana Ferić
Diana Ferić

Sve je spremno za ovogodišnji 24. Festival dalmatinske šansone u Šibeniku, a organizatori koji su lani zabilježili veliki gubitak u poslovanju i ove godine jedva  "spajaju kraj s krajem" ,  nešto je bolja situacija samo zbog toga što su dobili zlatnog sponzora - OTP banku s kojom su danas potpisali Ugovor. Grad Šibenik  i dalje izdvaja za taj festival malo novca, a Dušan Šarac, umjetnički direktor je danas, na konferenciji za novinare  već rezignirano  ustvrdio kako niti jedna gradska vlast do sada nije podržala na pravi način. To je siže onoga što je rečeno na današnjoj presici na kojoj je predstavljen i program ovogodišnje Šansone.

Održat će se 21. kolovoza i to samo jedna večer jer  su Večer starih skladbi morali ukinuti zbog nedostatka novca. Za razliku od lani kada su imali svega 300 mjesta u gledalištu zbog korona krize ove godine su predvidjeli 1000 mjesta,a ulaznice će biti u prodaji i to pet dana prije početka Festivala, kako je kazao Branko Viljac, direktor tog festivala. Moći će se ući uz Covid potvrdu  ili negativan test star najdulje 48 sati.  Testiranje su dogovorili  s poliklinikom Gemini tri dana prije početka  Festivala odnosno od 18 sati na  ulazu, da dan održavanja. 
Na programu su 24 skladbe, a među izvođačima su  neka već poznata imena poput Nene Belana, Đanija Maršana, klape More, Četiri tenora,  Zdravka Škendera, Branimira Bubice i klape Sebenico, ali i  manje poznata imena poput Jure Brkljače, Kristine Boban , Petre Antolić. Branko Viljac pohvalio se da su polovica izvođača kantautori što nema, kazao je, niti jedan festival.
"Na to smo posebno ponosni jer smo od početka koncepciju gradili upravo na kantautorima tada starom gardom poput Arsena Dedića, Kemala Montena, Ibrice Jusića, Hrvoja Hegedušića, pa su došli kantautori  srednje generacije,a sada imamo i mlade. To daje posebnu kvalitetu  ovom festivalu jer kantautori publici prenose posebnu emociju", istaknuo je Viljac.
Dušan Šarac je naglasak stavio na financijske probleme Festivala i to što su od svih gradskih vlasti dobivali laskava obećanja, da bi se ona na kraju izjalovila.
"Mi smo Gradu predložili da on preuzme Festival kao što je to napravio Grad Split sa Splitskim festivalom, ali nismo naišli na razumijevanje. Kao umjetnički direktor mogu samo reći da i ove godine imamo kvalitetne izvođače, dosta, mladih perspektivnih.  Nadam se da ćemo sljedeći 25 Festival dalmatinske šansone ipak dočekati s boljom financijskom situaciji i da ćemo ovo što radimo moći zaokružiti na pravi način", kazao je šarac. 
Branko Viljac je upozorio kako  je Festival i ove godine od grada dobio samo 110 000 kuna što im je jedva dovoljno za ozvučenje. Oni se natječu s ostalim udrugama iz kulture za ograničena sredstva koja ukupno iznose 650 000 kuna. 
"Iznos koji dobivamo od Grada morat će se značajno povećati ako želimo zadržati ovaj festival,a napominjem riječ je o Festivalu za koji mnogi znalci kažu da je najkvalitetniji u Hrvatskoj i koji je dobio pet Porina. Sponzora je sve manje. Mi smo nekada imali Jadransku banku koja nam je davala godišnje 100 000 kuna o čemu danas samo možemo sanjati. Imali smo i D marin koji je sada preuzeo neki fond o kojeg ne možemo ništa očekivati. Imali smo sreću što smo naišli u OTP banci na dvoje krasnih ljudi, Šibenčana koji su se potrudili i dobili smo zlatnog sponzora. Kao primjer ističek da Splitski festival iz proračuna dobije 500 000 kuna za jednu večer jesr su ostale komercijalne,a CMC festival iz proračuna Grada Vodica također 500 000 kuna", kazao je  Viljac. 
 
Mario Travčić, iz odjela marketinga i prodaje istaknuo je kako je OTP banci stalo do promocije šibenske kulturne baštine i da Festival dalmatinske šansone iznimno cijene. Podsjetio je i kako pomažu lokalnu zajednicu pa su tako pola milijuna kuna izdvojili za Odjel pedijatrije šibenske bolnice,a surađuju i s Tvrđavom kulture. 
Mirjana Žurić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti je pohvalila Šansone kao iznimno kvalitetan festival koji traje već 24 godine i najdugovječnija je manifestacija u Šibeniku nakon MDF -a, a u vezi s financijskim problemima tog festivala je kazala:
"Razumijemo situaciju u kojoj se nalazite, ali sredstva namijenjena kulturi u gradskom proračunu su ograničena,a puno je pretendenata. Potrudit ćemo se da iznos za  Šansonu dogodine bude veći, ali to sigurno neće biti neko drastično povećanje", rekla je, a u odgovoru na novinarsko pitanje može li Festival dalmatinske šansone, kako bi to doličilo, biti posebna stavka u proračunu kazala je da je to nemoguće dok je njegov organizator udruga. 
Novost je da se Festival povezao s Ohridskim festivalom tradicionalne i popularne glazbe, i to na njihov prijedlog pa će, ovogodišnji pobjednik Šansona nastupiti na tom festivalu, a njihov pobjednik dogodine na Festivalu u Šibeniku. 
U pauzi Večeri šansone nastupi će klapa  Brodarica i Ivana Kovač u počast pjesmama Miše Kovača.
FOTO/ Danijel Ferić
Iz kategorije: Glazba & Spektakli