Datum objave: 23. Siječanj 2020

ARSEN / "Danas te volim", do sada neobjavljivana Arsenova pjesma bit će izvedena na 67. Zagrebačkom festivalu

Stanko Ferić
Stanko Ferić

"Danas te volim" naslov je do sada nebobjavljivane pjesme Arsena dedića koju je napisao 2007. godine, a prvi će puta biti izvedena sutra (petak) na 67. Zagrebačkom festivalu. Nepoznatu Arsenovu pjesmu pjevat će splitska pjevačica Ines Grgurinović i svakako će je biti zanimljivo čuti.

Za Šibenik koji kroz manifestaciju "Arsenov feral" nastoji čuvati, otkrivati i promicati golemu stvaralačku baštinu Arsena Dedića, pojava ove pjesme dodatni je argument da se Arsenu kao pjesniku, skladatelju, ali i nepresušnom izvoru inspiracije posveti još više.

Koliko je Jakov Bilić, ravnatelj HNK u Šibeniku, bio u pravu kada je osmislio i pokrenuo "Arsenov feral", svjedoči i pojava novih Arsenovih pjesama kao putokaza u nepoznati i neistraženi svemir njegovog stvaralaštva. Umjesto priče o pjesmi "Danas te volim", evo što o Arsenu i njegovom stvaralaštvu pišu Rusi kroz primjer pjesme "Mama" koju je Arsen pjevao 1968. godine, a ostala je zabilježena na jednoj ruskoj ploči iz tog vremena.

Pjesmu "Mama" (When My Dollies Have Babies), pišu ruski povjesničari umjetnosti", snimila je 1967. godine pjevačica Cher, ali je publika nije dobro prihvatila jer Cher svojim izgledom i uspješnim životom nije bila njen vjerodostojni interpret. Osim toga za europsko tržište Cher je pjevala pjesmu "Mama" i na talijanskom jeziku, ali je zbog smisla izgubljenog u prijevodu doživjela neuspjeh. Ipak, ta je tužna pjesma postala popularna u Europi i Sovjetskom Savezu u interpretaciji drugih pjevačica i pjevača.popularan u mnogim zemljama Europe, pa čak i u Sovjetskom Savezu. Prevedenu na ruski pjevalale su je Muslim Magomayev i Larisa Mondrus. U istočnoj Europi, točnije u Poljskoj, pjesmu "Mama" pjevala je Marta Kubishova, ali kao protestnu pjesmu protiv sovjetskog režima. U zapadnoj Europi, poznata pjevačica Dalida pjevala je pjesmu "Mama" na talijanskom, francuskom i njemačkom jeziku i svuda postigla fantastičan uspjeh. Dalida je u pjesmu unijela snažne emocije i osobna teška životna iskustva. Kasnije je pjesma doživjela bezbroj instrumentalnih i vokalnih interpretacija, međutim i danas se smatra da je posebno lijepa i očaravajuća izvedba hrvatskog pjesnika i pjevača Arsena Dedića koja je i danas rado slušana.

Video

Iz kategorije: Glazba & Spektakli