Datum objave: 17. Siječanj 2014

Uživajte u vinima vinarije Sladić proizvedenim od authotnih sorta

Adrijana Radnić
Adrijana Radnić

Vinarija Sladić iz Plastova koju vodi Marko Sladić, vlasnik Poljoprivredno trgovački obrt Bonaca utemeljenog 1990. godine na obiteljskoj tradiciji, tijekom posljednjih pet – šest godina nametnula se po kvaliteti svojih vina u vinarstvu i podrumarstvu Hrvatske, ali i šire. Njihova  je prednost i što uzgajaju isključivo autohtone sorte grožđa – maraštinu, plavinu i debit, a vina su im hvaljena i nagrađivana. Veliko zanimanje i štovanje  enologa i ljubitelja vina, među ostalim, izaziva njihova  tradicionalna, izvorna pučka žutinu -  vino tipično za Dalmaciju i duboko ukorijenjenu u njenu povijest. Izvorno, žutina je dosta širok pojam pod kojim se podrazumijevaju bijela vina dobivena tehnologijom proizvodnje crnih vina, dakle postupkom maceracije. Pojednostavljeno rečeno bijela vina standardno nastaju fermentacijom čistog grožđanog soka, mošta, odvojenog od komine, a crna vina fermentacijom masulja - mješavine mošta i čvrstih sastojaka bobica grožđa.

Stručnjaci upućuju vinogradare da pri proizvodnji bijelih vina mošt ne smije prevrijeti zajedno s kominom međutim u dijelovima Dalmacije, a posebno na šibenskom području postoji tradicija proizvodnje upravo takvog bijelog vina kojeg se naziva žutinom. Žutina je vremenom postala samonikli dalmatinski vinski brend.

Sladićeva  vina imaju izraženu  punoću  okusa, pitka su i krasi ih  i delikatni buke, a ovisno o jelu možete  uživati u Maraštini, Plavini, Toriancu i Roseu.


PTO Bonaca
Vinarija Sladić
Ulica Sedmog kontinenta 8
22 000 Šibenik
Vlasnik: Marko Sladić
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
HYPERLINK "http://www.vinarija-sladic.com" http://www.vinarija-sladic.com
Kontakt: 091 218 28 67

Iz kategorije: Gastro užitci