Datum objave: 27. Lipanj 2020

Svečano otvorena šibenska Poljana, središnji gradski trg koji je na uređenje čekao gotovo pola milenija.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nekoliko tisuća Šibenčana okupilo se večeras na svečanom otvaranju središnjeg gradskog trga Poljane i podzemne garaže ispod njega. Za Šibenik uređenje tog gradskog trga povijesni je događaj jer se o uređenju tog prostora, doslovno poljane u središtu grada, razmišljalo već gotovo pola milenija, ali nikada ništa konkretno nije bilo poduzeto. Sada je konačno i to riješeno.
Program svečanog otvaranja iznijele su šibenske snage; Šibenska narodna glazba, Plesni teatar "Sjene", dječji zbor "Zdravo maleni", "Šuštine" i Gradski komorni orkestar.  Konačno uređenu Poljanu otvorio je zbor "Zdravo maleni" pjesmom Alfija Kabilja i Milana Grgića "Zdravo maleni", nakon koje je uslijedio vatromet.  

-Uredili smo našu Poljanu pomno i s mjerom, a posebno  osjećajem dužnosti i poštovanja  prema generacijama Šibenčana čiji smo baštinici, kazao je gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić na početku svečanosti, Njih je baš taj osjećaj i mudrost očuvao više od 950 godina tu, na tvrdoj stini, baš kako kaže pjesma. Dobro došli na Poljanu koja danas nije samo trg. Pod njom je i moderna garaža s tri etaže i 256   toliko željenih parkirališnih mjesta. Odlučili smo da bude upravo tu i nije bilo nikakvih dilema, izlika, opravdanja niti ziheraških zbrajanja punata za i protiv. Odlučili smo ne živjeti po starim, u svoje vrijeme uspješnim, ali danas prevladanim pravilima i gradu pokloniti trg i garažu u jednom. I isplatilo se! Taj duh i želju, naš iskren pristup cijelom projektu i predanost cilju, napretku Šibenika, prepoznala je i nagradila Europa. Stoga bi u ovom, za mene, posebno emotivnom trenutku iskoristio priliku zahvaliti svim dionicima ovog velebnog projekta, institucijama i pojedincima koji su nam bili potpora – od Vlade Republike Hrvatske i resornih ministarstava, preko izvođača i kooperanata, do mojih zamjenika i prvih suradnika, svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnom završetku naše i vaše Poljane, a osobito našim sugrađanima na strpljenju. Imamo je ponovo!

Tijekom svečanosti otvorenja Poljane nisu provedene nikakve mjere opreza zbog pandemije koronavirusa. Maske su na licu imali tek malobrojni pojedinci. Propisanih mjera održavanja razmaka nije se pridržavao nitko niti su građani bili pozvani da ostanu odgovorni i smanje rizik od širenja zaraze.

Iz kategorije: Fotogalerija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3