Datum objave: 09. Svibanj 2020

KUĆA MATAVULJ / Briše se još jedan temelj identiteta Šibenika - kuća Matavulj u kojoj su nastali šibenska kapa, šibensko žensko poduzetništvo i šibenska moda

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenik polako, ali temeljito i nepovratno briše svoju povijest i uklanja temeljno kamenje svog identiteta. U novije vrijeme nakon rušenja dočasničke škole na Mandalini, interpolacije modernističke novogradnje na mjestu benediktinskog samostana u povijesnom dijelu grada pod zaštitom UNESCO-a i brisanja s lica zemlje kina "Tesla", odlazi u nepovrat i kuća obitelji Matavulj. S njom (a bilo je i prilike i mogućnosti da je se sačuva kao dio krucijalne baštine i povijesti Šibenika) nestaje golemi dio šibenskog bića u kojem su, između ostaloga, nastali najvažniji simbol Šibenika i šibenskog identiteta - šibenska kapa, šibensko žensko poduzetništvo i - prva autentična šibenska modna odjeća.

Obitelj Matavulj jedna je od važnijih povijesnih šibenskih obitelji koja je od početka 19. stoljeća pa sve do  šezdesetih godina 20. stoljeća davala snažan pečat cjelokupnom društvenom i kulturnom životu Šibenika, posebice njegovom gospodarskom napretku i razvitku. Matavuljevi su bili donatori Šibenskog kazališta, podupirali su sve kulturne institucije i udruge, imali su veliki upliv na afirmaciju turizma u Šibeniku, a dali su i nemjerljiv doprinos izgradnji gradskog kupališta Jadrije. Pripada im, uz Antu Šupuka, mjesto među začetnicima industrijalizacije Šibenika. Njihove veze s najuglednijim šibenskim obiteljima (Šupuk, Novak, Frua...) bile su duboke i poticajne, a ne bi trebalo ispustiti iz vida ni njihov, na žalost gotovo potpuno zaboravljeni, doprinos razvoju šibenskog sporta; jahanja, lake atletike, plivanje, vaterpola, gimnastike, mačevanje, hrvanja kao sportske kulture općenito.

Najmanje poznat doprinos je obitelji Matavulj specifičnoj šibenskoj ženskoj modi. Osim kapa i narodnog veza Matavulji su šivali i raznu odjeću uglavnom za svečane prigode. Međutim za djevojke i gospođe iz uglednih šibenskih obitelji iz Matavuljeve radionice dolazile su originalne modne kreacije. Prema svjedočenju Danire Šupuk Vuletin, praunuke Ante viteza Šupuka, oca suvremenog Šibenika, za svečane prigode, plesove i čajanke, a posebno za putovanja u inozemstvo, osobito ako se išlo na odmor u mondena talijanska ljetovališta, od Matavulja su naručivane unikatne haljine, suknje, košulje i ogrtači. Bez tih odjevnih predmeta s tipičnim šibenskim motovima i zavičajnim folklornim elementima nije kretao na put nitko tko drži do sebe i svog Šibenika.

Kako su te modne kreacije iz krojačke manufakture obitelji Matavulj izgledale može se vidjeti na dragocjenim fotografijama koje se još čuvaju u šibenskim obiteljima. 

Iz kategorije: Fotogalerija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3