Sidebar Menu

Datum objave: 21. Travanj 2020

PROJEKT POLJANA / Šibenčanim će trebati vremena da se naviknu na novi futuristički izgled vlastitog grada i konstrukcije koje zaklanjaju zgradu kazališta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon montaže metalnih nadstrešnica koje su iskrcane jučer, a danas montirane, već je gotovo u cijelosti vidljiv novi izgled Poljane, središnjeg šibenskog trga koji je niz stoljeća bio baš kao što kaže njegovo ime - poljana, bezlični prostor bez bilo kakvih urbanih značajki naročito nakon nepotrebnog rušenja povijesne Narodne kavane nakon Drugog svjetskog rata, a potom i kina "Tesla".

Nema prevelikih dvojbi da će garaža ispod Poljane biti funkcionalna i svrsishodna, ali hoće li se Šibenčanima svidjeti novi izgled same Poljane teško prognozirati. Sigurno je jedno - trebat će im vremena da se naviknu na nove gradske vedute i njen futuristički izgled opterećen masivnim konstrukcijama.

Betonske građevine i metalne nadstrešnice istina je, slijede arhitektonski linije Vitićevog ex Dom JNA, sadašnje Gradske knjižnicu, ali još više potenciraju ključne vizualno i estetski dvojbena rješenja. Da će glomazni betonski ulazno izlazni objekt pod balkonom kazališta sa zapadne strane potpuno zakloniti pogledu Gradsku knjižnicu to je odmah bilo jasno, no sada kada su montirane nadstrešnice još je vidljiviji ključni problem projekta, a to je zaklanjanje zgrade kazališta.

Dojam je kao da je novi Šibenik (a to ovako uređena Poljana jest), okrenuo leđa svom starom kazalištu. Ono je zaklonjeno prevelikom ulazno - izlaznom betonskom konstrukcijom koja zauzima gotovo četvrtinu Poljane. Istina njen gornji dio stepenast je i vjerojatno bi trebao biti neka vrsta amfiteatra koji kompenzira gubitak prostora koji je žrtvovan zbog komfornog prometovanja automobila u i iz podzemlja. Taj ulazno - izlazni objekt, po svim kriterijima prevelik, kazalište zaklanja tako da je teško oteti se nelagodnom dojmu da ga se namjerno skriva. Uostalom i oni koji budu sjedili na njegovim stepenicama morat će okrenuti leđa kazalištu koje sada ostaje neugodno ukliješteno između disfunkcionalnog Starog pazara i stilski dijametralno suprotnih vizura Poljane.

No, konačni sud će donijeti vrijeme, a Šibenčanima neće ništa pomoći eventualna grintanja. Što je tu je. Poljana će biti takva kakva je sada napravljena do daljnjeg pa će se i oni nezadovoljni morati pomiriti s njom i naviknuti na pogled na kazalište precrtano kosom linijom kao prometni znak zabrane parkiranja.

Neke pojedinosti nove Poljane tek se sada uočavaju. Primjetno je da će površinom biti manja zbog proširenja ceste. Novost je i metalni most između knjižnice i đardina preko arheološkog lokaliteta koji već desetljećima zjapi kao besmislena rupa puna korova. Pomalo zbunjuje zatrpavanje srednjovjekovne kaldrme uz dio šibenske fortifikacije koji je arhitekt Ivan Vitić inkorporirao u zdanje ex Doma JNA u kojeg je nakon osamostaljenja Hrvatske, useljena knjižnica.

Sada se čeka kako će izgledati fontana na Poljani i kako će u prostor biti uklopljeni veliki ventilacijski otvori neophodni da bi garaža u podzemlju mogla "disati".

Iz kategorije: Fotogalerija

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam