Datum objave: 27. Siječanj 2014

ŠETNICE U NP KRKA: Staza Roški slap - Šuplja stijena

Diana Ferić
Diana Ferić

Spektakularna staza, koja se službeno zove Staza Stinice – Roški Slap – Oziđana pećina, svojom ljepotom i atraktivnošću nema dostojnu konkurenciju u Hrvatskoj. Duga je čak osam i pol kilometara, ali je dobra vijest da je oni koji nemaju kondicije i ozbiljnijeg pješačkog staža mogu savladati u nekoliko navrata jer ima dovoljan broj prilaza, ulaza i izlaza. Poput staze Skradinski buk to je biološko-geološka poučno-pješačka staza. Proteže se od Stinice iznad tjesnaca Među gredama do Oziđane pećine iznad Roškog slapa i vodi oko cijelog Roškog slapa.

Njen središnji dio je biološko-geološka kružna staza oko Roškog slapa duga 1360 metara. Dovršena je 2006. godine kada je izgrađen drveni most preko najljepšeg dijela Roškog slapa – njegovih bisernih ogrlica.

Najzanimljiviji dio staze Roški slap su stepenice sa 700 skala! Stotinu ih je u močvarnom dijelu, daljnjih 550 okomito vodi do Oziđane pećine te još 50 do parkirališta iznad Oziđane pećine. Staza je izgrađena 2012. godine i treba je vidjeti ako zbog ničeg drugog onda barem zbog toga što je riječ o građevinskom poduhvatu kakav se rijetko viđa. Uspon uz skale naporan je ali vrijedan truda. Oni koji nemaju daha za penjanje uz 700 skala mogu im pristupiti s miljevačke brine gdje je uređeno parkiralište za vozila pa se lako i bez napora spustiti do Roškog slapa uživajući u fantastičnim vidicima ali se moraju pobrinuti za povratak do svog vozila jer će se inače morati uspeti skalama nazad ili pješačiti dugim i  strmim zaobilaznim prilaznim putom.

Zar treba dodatni razlog da iskoristite godišnju ulaznici u NP Krka i uživate u šetnji ovakvim krajolicima!?

Iz kategorije: Dokolica i rekreacija