Datum objave: 14. Studeni 2019

DIŠPETNA MUŠKA KUHINJA / Krepka muška postgradelada koju obožavaju žene

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Nema do gradela! Bržole, ražnjići, ćevapčići, jetrice, fina piletina... sve to miriše, sve je to slasno da slasnije ne može biti. Kako to obično biva kada je o gradelama riječ, ispeče se svega toga više nego što se može pojesti. Uostalom za gradele više nego za drugu spizu vrijedi uzrečica. Bile su nam veće oči od stomaka. Ima tu i još jedna falinka. Meso s gradela je gušt dok je vruće, a kada se ohladi... em neki komadi postanu žilavi, ražnjići nekako uđu use, a ćevapčići postanu tako gumeni da mogu služiti umjesto teniske loptice. Piletina sa žara još se nekako drži, ali sve to nema smisla podgrijavati jer u tome nema više gušta. Pa što onda napraviti sa svim tom što pretekne nakon gozbe? Baciti? Dati prascima? Ma ni govora! Od sveg tog blaga koje se vuče po frižideru treba skuhati varivo, slabo poznatu, ali fantastičnu mušku posgradeladu. Recept? Ma svatko može imati svoj i svi su dobri, a osnovni ide ovako:

U teći na maslinovom ulju treba pirjati jednu veću, dvije tri manje kapule. Kapula se pirja onako kako to rade Kornatari. Isječe se krupnije i stavi na hladno maslinovo ulje, posoli i podlije s malo vode pa se stavi na umjerenu vatru. Cilj je da kapula ne zagori nego da postane staklasta, meka i podatna. Dok se pirja treba kapuli stalno dodavati malo vode tek toliko da se ne prži na ulju nego da se polako prirja. Kada je kapula napola gotova na nju se isječeno na sitnije komade baci sve ono što je ostalo s gradela; bržole, ćevapčići, kobasice, piletina, carsko meso, panceta, janjetina, tučetina... dakle sve ono što je pečeno na gradelama, a nije pojedeno. I to se onda fino zajedno pirja i podlijeva s malo vode dok se kapula ne raspadne, a meso ne omekša. Sve se fino popapri i to je to, ali ne mora biti. Može se zajedno s iskidanim mesom na kapuli pirjati jedna - dvije na trake isječene paprike. Naravno lijepo je dodati malo luka. Tko voli može sve začiniti i ljutom mljevenom paprikom. No, prava postgradelada, vrhunska delikatesa dobbije se dodavanjem nekoliko većih oguljenih na krupne komade isječenih pomidora ili pelata iz važa. Pomidore traže kućarin cukra da bi sve bilo kako treba. Gotovo je, kad je gotovo. Tko voli jesti žlicom neka ostavi sve malo rjeđe, kome je draži pinjur neka ovo jelo ukuha gušće.

Postoje i nadgradnje. Kada je postgradelada manje više gotova može se u nju ubaciti ili šaka riže ili neke maništre da se ukuha u tom finom jelu. A moguće je, rižu, maništru, njoke ili puru skuhati posebno pa onda sljubljivati u pijatu.

Postgradaleda je fina, mirisna, suptilna, puna okusa, a k tome je oplemenjena i nijansom dima s gradela. Meso je meko, sočno i nevjerojatno ukusno.Oprez! Žene obožavaju ovo jelo. Ima i pojava ovisnosti.

Vino? Ne ide uz ovu spizu svako vino. Iskustvo kaže da ga najbolje prati suha maraština iz OPG-a Vina Marko Sladić iz Plastova.

POZIV: Skuhaj na ovaj ili na svoj način slikaj, pa podijeli s nama svoju čaroliju.

IZAZOV: Ponovi sve ovo s ribom ili lignjama pečenim na gradelama.

Dišpetna muška kuhinja (DMK)uvod je u svijet kreativne muške kuhinje i neiscrpne muške kulinarske mašte. Članstvo nije obvezno, a čita se i prati isključivo na osobnu odgovornost. Recepti iz dišpetne muške kuharice provjereni su i pripadaju riznici muške kulinarske i gastronomske baštine, ali ih mogu koristiti i žene, (dapače, dobro su došle!), ali pod uvjetom da prihvate i poštuju njena arhaična i anarhična načela:

  1. Mana je vrlina
  2. Pravila postoje zato da ih se ne poštuje
  3. Ne poželi u svojoj kuhinji ono čega nema
  4. Ne priznaj tuđe kuhinje boljom od svoje                    
  5. Ne poželi jelo po tuđem receptu kuhati drukčije osim na svoj način
  6. Najbolji sastojak originalnog muškog jela je onaj kojeg nemaš
  7. Ne obuzdavaj maštu, ne kompliciraj i odbaci navike
  8. Kuhaj kao što vodiš ljubav  

U naravi i tradiciji dišpetne muške kuhinje je da spaja različite pa i oprečno drugačije ljude, krajeve, običaje, načine kuhinja, okuse i ukuse u nova kulinarska djela, ali uz primjenu provjerenih načina i metoda pripremanja hrane te puno uvažavanje principa zdrave prehrane i prirodnih sastojaka. Anarhičnost se očituje prije svega u odbacivanju svih predrasuda, oslobađanju od ropstva navika i naglašenoj osobnosti pristupa kako pripremi jela tako i nabavci namirnica.

Iz kategorije: Dišpetna muška kuhinja