Datum objave: 22. Svibanj 2023

NEODGOVORNOST / Udvostručen u ovoj godini broj vozača koji su kažnjeni zbog brze vožnje u odnosu na lani

Diana Ferić
Diana Ferić

Porazni su statistički podatci o sigirnosti prometa u Šibensko – kninskoj županiji u prva četiri mjeseca ove godine jer se značajno povećao i broj prometnih nesreća i osoba koje su nastradale u njima.

U prva četiri mjeseca na području PU šibensko-kninske dogodile su se 74 prometne nesreće s nastradalim osobama što je povećanje za 19 nesreća ili 25,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani kad se dogodilo 55 nesreća. Ukupno je stradalo 98 osoba, a lani 68. Smanjen je jedino broj poginulih sa 6 na 3 osobe, ali je više teže i lakše ozlijeđenih.

U istom razdoblju povećan je broj prekršaja u prometu za 34 posto, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Glavne „ubojice“ u prometu su brza vožnje, a broj takvih prekršaja gotovo je udvostručen. To je i vožnja pod utjecajem alkohola/droga te nekorištenje sigurnosnog pojasa Smanjen je broj vozača zatečenih u vožnji s mobilnim telefonom u rukama.

S obzirom na povećan broj prometnih prekršaja, prvenstveno brze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa što dovodi do teških posljedica u prometnim nesrećama, policija će u narednom razdoblju dodatno pojačati postupanje pa će, kako najavljenim tako i izvanrednim akcijama u prometu, djelovati preventivno i represivno budući da velik broj recidivista, bez obzira na prethodna zaustavljanja, privođenja i kazne, nastavljaju upravljati vozilima svih vrsta i svjesno krše propise te su opasnost na cestama, kažu u PU šibensko – kninskoj.

 

Iz kategorije: Crna kronika