Datum objave: 06. Listopad 2017

Dani europske kulture u Sokolarskom centru u Dubravi:Ne propustite sutra predavanje o sokolarenju

Diana Ferić
Diana Ferić

Predavanje vlasnika Sokolarskog centra u Dubravi Emilija Menđušića o sokolarstvu uključeno je u Program obilježavanja Dana europske baštine koji u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH tradicionalno traju tijekom rujna i listopada. Tema ovogodišnje manifestacije je: Baština i priroda – krajolik mogućnosti.

Naglasak je na vrijednostima baštine utjelovljenim u prirodi te na mjeri u kojoj priroda utječe na živote ljudi i njihov životni stil kao i na načinu na koji pridonosi njihovom blagostanju i socioekonomskom napretku.


U brojnim naseljima diljem Hrvatske, od Vukovara do Konavala, organizirane su izložbe, stručna predavanja, prezentacije, radionice, obilasci i drugi sadržaji kojima se želi prizvati važnost istinske povezanosti i interakcije čovjeka s prirodom u današnjem visokotehnološkom dobu te ih pozicionirati kao temelj, izvorište ljudskog umjetničkog kreiranja.

Na događanju u Sokolarskom centru u Dubravi koje će početi u 18 sati Emilio Menđušić će govoriti o promicanju sokolarstva kao dijelu nematerijalne baštine.


Dani europske baštine (DEB) zajednička su inicijativa Vijeća Europe i Europske komisije, a radi se o kulturnim događanjima koja obilježavaju i na kojima sudjeluju građani Europe. Zbog svog paneuropskog karaktera ovo događanje povezuje i okuplja građane te naglašava europsku dimenziju i vrijednost kulturne baštine u 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije. Svake se godine organizira više od 70 000 događanja u svrhu podizanja svijesti o europskoj zajedničkoj baštini i o stalnoj potrebi za njezinom zaštitom te u svrhu stvaranja zajedničke kulturne baštine, promicanja inkluzije i poticanja kreativnosti i mašte.

U Šibeniku je u sklopu DEK –a prije nekoliko dana promoviran Projekt obnove i valorizacije tvrđave svetog Nikole.

Iz kategorije: Županija info