Datum objave: 17. Veljača 2012

TZ Grada Šibenika brižno štiti najmanju šibensku turističku atrakciju

Diana Ferić
Diana Ferić

 

Turistička Zajednica Grada Šibenika iskazala se gestom vrijednom svake pohvale – stala je obranu i zaštitu jedne od najmanjih šibenskih turističkih atrakcija, srednjevjekovne kamene posude u koju su brižni Šibenčani čak i kada su sami žeđali stavljali vodu za pse i mačke. Turistički vodiči redovno ukazuju turistima na tu gradsku znamenitost, a sami Šibenčani su na nju neobično ponosno. Na posudi je urezan latinski natpis: psima s ljubavlju pa ona predstavlja rijedak primjer ljubavi prema životinjama i brige ljudi o njima. Djelatnici TZ - a stavili su uz tu malu- veliku  znamenitost tekst zamolbe građanima da u tu posudu ne bacaju opuške, a napisana je na  hrvatskom i talijanskom jeziku. 
Za bacanje opušaka u taj najmanji šibenski spomenik povijesti, uljudbe i baštine nije dovoljno reći da je nekulturan čin. Tu je riječ o devastaciji i barbarizmu preko kojih ni jedna civilizirana i prosvijećena sredina ne smije šutke prijeći.
Djelatnici šibenske Turističke zajednice stali su u obranu drevne ulične posude za vodu za žedne pse i mačke uljudnom molbom. Budući da je riječ o djelu vandala pitanje je koliko će ta pristojna zamolba biti djelotvorna. Zbog toga treba skrenuti pozornost na jednu drugu dimenziju ovog slučaja. Lijepo je znati da Šibenik u svojoj Turističkoj zajednici ima prosvijećene i odgovorne djelatnike koji dobro poznaju povijest i vrijednosti šibenske baštine, a k tome su je spremni ne samo turistički valorizirati nego i čuvati. Ako zamolbu TZ-a da se u posudu za vodu za žedne pse i mačke ne bacaju opušci od cigareta shvatimo kao najava ovogodišnje turističke sezone onda se može zaključiti samo jedno – ove se godine Šibeniku smješe ugodni turistički dani. 
 

Iz kategorije: Vijesti