Datum objave: 04. Siječanj 2012

Aktualiziran eskalator arhitekta Bašića na tvrđavu sv. Mihovila

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Gradska uprava na svojim je internetskim stranicama danas, bez jasnog povoda, objavila fotografije i opis projekta buduće uspinjače do sv. Mihovila, idejni projekt pokretnih stepenica- eskalatora koji bi vodio od Doca do tvrđave sv. Mihovil koji je još prije pet - šest godina izradila  zadarska tvrtka Marinaprojekt na čelu s poznatim arhitektom Nikolom Bašićem. Riječ je o eminetnom arhitektu koji je, uz ostalo,  projektirao i šetnicu u kanalu sv. Ante te križeve u spomen na poginule  vatrogasce na Kornatu.  U gradskoj upravi napominju da je riječ tek o idejnom rješenju arhitekta Bašića, a nije isključeno da se na natječaj, kad bude raspisan jave i druge tvrtke s novim idejama. Projekt izgradnje eskalatora veže se na izgradnju ljetne pozornice na tvrđavi Sv. Mihovil za čije je uređenje osigurano milijun eura iz fondova Europske unije, pa je za očekivati da se i projekt eskalatora prijavi na natječaj za dobivanje sredstava, kao popratni projekt uređenja tvrđave i izgradnje ljetne pozornice.

Žičara kao poveznica sv. Mihovila i sv. Ivana

Bašić je zamislio da se eskalatorima pristupa kroz postojeća vrata na ulazu u bedem u Docu. Pokretne stepenice bile bi na otvorenom prostoru, nenatkrivene, a na jednom dijelu bi prolazile kroz tunel oblikovan u eliptičnom presjeku. Pokretne stepenice bi vozile neprekidno u oba smjera, a na sat bi mogle prevesti gotovo 6 tisuća osoba. Prihvatni prostor predviđen je u poziđu tvrđave, a iz njega sljedeći par eskalatora tunelom vozi u unutrašnjost tvrđave sv. Mihovila. Bašić predviđa i izgradnju dvaju žičara- jednu u smjeru Crnice prema plaži Banj na zapadu, dok bi druga vozila prema tvrđavi sv. Ivana na sjeveru.
Na samoj tvrđavi sv. Mihovil predviđeni su putnički i turistički sadržaji: info pult, sanitarni čvor, ugostiteljski prostor s terasom, suvenirnica, knjižara i mjesto za prodaju ulaznica za posjet tvrđavi i priredbama na ljetnoj pozornici. Na unutrašnjoj strani zapadnog bedema postavit će se stalna izložba o povijesti tvrđave sv. Mihovil.

Pontoni, viseći mostovi i dizala

U opisu Bašićevog projekta navodi se kako su prometna izoliranost, komunikacijska nepropusnost i nedostupnost učinile Dolac, marginalnim i nepoželjnim dijelom grada, a urbani eskalator iz Doca prema tvrđavi bio bi način za stvaranje novih mreža pješačkih komunikacija u užem prostoru grada. Pokretne skale bile bi smještene u šibenski karakteristični dvostruki bedem, a arhitekt Bašić ne isključuje proširenje projekta na nadmorske pješačke pasarele, pontone, podizne mostove, dizala i žičare s ciljem revitalizacije, sanacije i rekvalifikacije povijesnog središta grada, a poglavito Varoša i Doca. „Nova mreža raznovrsnih prometala proizvesti će snažne učinke u urbanom i turističkom atraktiviranju grada. Okomita propusnost i dostupnost humanizirati će život ljudi zarobljenih u izoliranim i teško pristupačnim kaletama s bezbrojnim skalinadama, nedostupnim protupožarnim i zdravstvenim, interventnim i drugim komunalnim službama, ali će istodobno otvoriti bezbroj novih turističkih urbanih itinerera i omogućiti nove uzbudljive poglede na grad, široku panoramu ušća Krke i arhipelaškog prostora grada Šibenika“, stoji u Bašićevom vizionarskom projektu. No, sigurno je da će samo realizacija projekta urbanog eskalatora, kako ga je Bašić nazvao, označiti početak novog života tvrđave sv. Mihovil i njezinu potpunu integraciju u kulturni i turistički život grada.

Iz kategorije: Vijesti