Datum objave: 20. Prosinac 2011

ŠGF - u u prijedlogu proračuna nema dovoljno razvojnih projekata

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Predstavnici Šibenskog građanskog foruma, nezadovoljni prijedlogom gradskog proračuna za 2012. godinu, na današnjoj konferenciji za novinare iznijeli su amandmane na proračun i prijedlog Strategije razvoja grada, koje će njihovi vijećnici predložiti na idućoj sjednici Gradskog vijeća, a, kako su istaknuli, bez uvažavanja njihovih sugestija, neće dignuti ruku za izglasavanje proračuna i Strategije na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja je sazvana za 29. prosinca.
Vijećnik Emil Guberina smatra da predloženi proračun nema razvojnih projekata, a njegov veliki dio već je zadan i odnosi se na „hladni pogon“, odnosno isplatu plaća i pokrivanje materijalnih rashoda. „ŠGF je u više navrata na sjednicama Gradskog vijeća isticao tri važna projekta na kojima treba početi raditi. To su revitalizacija stare gradske jezgre, razvoj turizma i osnivanje samostalnog šibenskog sveučilišta“, istaknuo je Guberina. Kroz projekt revitalizacije stare gradske jezgre članovi građanskog foruma predviđaju izradu predinvesticijske studije za uređenje gradske rive od Doca do gata Vrulje, izradu projektne dokumentacije za izgradnju prstena garaža oko Grada, što bi uključivalo garažu ispod Poljane i prenamjenu postojeće lokacije Vatrogasnog doma za garažu. "Time bi šibenska riva postala pješačko- ugostiteljska zona, u staru gradsku jezgru bi se vratile dvije tisuće iseljenih osoba, a otvorilo bi se i dvije i pol tisuće radnih mjesta", smatraju ŠGF-ovci Emil Guberina i Vlado Kužina. Osim uređenja plaže Banj koje je u tijeku, forumaši podsjećaju na plaže na Martinskoj i Paklenoj koje je također potrebno urediti.
Također, predlažu osnivanja javnog poduzeća Gradske tržnice ili promjenu djelatnosti nekog od postojećih poduzeća, promjenu radnog vremena Gradske knjižnice kako bi ona radila i nedjeljom te izradu projektne dokumentacije za izgradnju skala od Doca do tvrđave sv. Mihovil.

Golf tereni na Oštrici nestali iz Strategije

Vodstvo ŠGF-a istaknulo je kako  kako neće prihvatiti predloženu Strategiju razvoja Grada Šibenik koja je upućena vijećnicima jer ona, kako su rekli, i dalje predviđa izgradnju golf terena na poluotoku Oštrica, iako je Gradsko vijeće izglasalo suprotno. „U dogovoru s članovima Gradskog vijeća koji predstavljaju Hrvatsku stranku prava odlučili smo da konačan prijedlog Strategije nećemo podržati sve dok se stavka o Oštrici ne izbriše. To je skandalozno jer je ona uvrštena u strategiju, suprotno mišljenju većine vijećnika u GV-u“, kazao je Guberina.
Međutim, u novom prijedlogu Strategije razvoja grada Šibenika, dostupnom na internetu, nije predviđena izgradnja golf terena na Oštrici, jedina stavka u kojoj se spominju golf tereni je ona o Valorizaciji područja Zablaćkog poluotoka kroz izgradnju turističkih
sadržaja, hotelskih kapaciteta i golf terena, pa nije do kraja jasno zbog čega ŠGF-ovci protestiraju.

Iz kategorije: Vijesti