Datum objave: 30. Travanj 2021

ZA ZDRAVI RAZVOJ DJECE / Zahvaljujući EU projektu "I ti imaš razloga za osmijeh" u DV Osmijeh obučeno oko 300 djece neplivača, a dobili su i brojne sportske rekvizite

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Dječji vrtić Osmijeh sigurno je trenutno najopremljeniji vrtić za provođenje sportskih aktivnosti svojih polaznika u Županiji, ali i šire. Zahvaljujući svom EU projektu "I ti imaš razloga za Osmijeh" koji uskoro završava, nabavili su brojne rekvizite. Raznovrsna sportska oprema omogućava ostvarenje cilja njihovog Integriranog sportskog programa, a to je da djeci vježbe budu zanimljive poput igre i da im ne predstavljaju opterećenje i napor.

"Dobili smo čunjeve različitih veličina, prepone, agiliti ljestve, obruče, štapove, rekete različitih veličina, koševe za košarku, golove za nogomet, lopte, funkcionalnu mrežu, strunjače, trampolin, rekvizite za kuglanje, za polo, za golf, padobrane, trodijelnu zidnu penjalicu. Ova oprema nam omogućava da možemo provoditi zanimljiv sportski program u kojem djeca mogu upoznati različite sportove. Djecu najviše zabavljaju različiti poligoni, penjanja i skakanja te igre uz pjesmu. To kod njih razvija motoriku i spretnost što je iznimno važno za njihov cjelokupni razvoj", kaže Marko Bralić, kineziolog Dječjeg vrtića Osmijeh koji svakodnevno radi s djecom kao i njihovi odgajatelji.

Dječji vrtić Osmijeh odavno ima Integrirani sportski program u sklopu kojeg se djeca svakodnevno bave sportskim aktivnostima. Dobrobit Programa prepoznala je i kineziologinja Sanja Stegić iz Plivačkog kluba More koji, upravo zahvaljujući ovom EU projektu, provodi obuku za neplivače, polaznike tog vrtića. U timu su i stručnjak za neplivače Šime Jurlin te kineziologinja Anja Šabić.

"Primijetila sam da su djeca u DV Osmijeh zaista dobro motorički pripremljena, lako se oslobađaju straha od ulaska u vodu, međusobno su kooperativna i samostalna. Vidi se da u tom vrtiću ulažu veliki napor u kineziološki rad s djecom", ističe ona.

DV Osmijeh i PK More na tom projektu surađuju već dvije i pol godine i uspjeli su obučiti oko 300 djece neplivača samo iz tog vrtića. "Osnovni cilj nam je da djeca zavole plivanje i da nastave dalje stjecati vještine plivanja. Ovo je sada samo obuka neplivača na kojoj se oni uče samostalno održavati u dubokoj vodi. Radimo najprije s predškolcima, a onda idemo prema manjima. Najmlađi imaju četiri godine. Bilo nam je važno da svi prije nego što krenuo u školu nauče osnove održavanja u dubokoj vodi", objašnjava ona. Zbog toga je ovaj EU projekt posebno važan. Sva djeca su dodatno motivirana i opremom za plivanje, kapicama, kupaćim gaćicama i kostimima, torbicama i napuhancima koje su dobili na dar.

"Niste ni svjesni toga koliko djece ne zna plivati. Roditelji su zaposleni i nemaju vremena s njima ići na plažu. Najčešće ih, dok su mali na plažu vode djedovi i bake, a njih je strah s njima ići u dublje more pa ih drže u plićaku ili do odlaska u školu imaju pomoćna sredstva za plivanje", kaže Sanja Stegić.

Odavno je prepoznata važnost tjelesnih aktivnosti za fizički i psihički razvoj djece od rane dobi tako da su u mnogima dječjim vrtićima zaposleni i kineziolozi. Dječjem vrtiću Osmijeh u tome je puno pomogao EU projekt "I ti imaš razloga za Osmijeh" u sklopu kojeg je osiguran i novac za plaću kineziologa u vremenu trajanja projekta.

Svima nama je urođena potreba za kretanjem, a najizraženija je u ranom djetinjstvu. Tjelesno vježbanje izravno utječe na pravilan rast i razvoj te unaprjeđenje zdravlja kod djece. Svakodnevno vježbanje je važno radi pravilnog rasta i razvoja, unapređenja motoričkih sposobnosti te kognitivnog i socio emocionalnog razvoja. Cilj je stvaranje zdravih navika, da od malih nogu shvate da je vježbanje dobro za njihovo zdravlje. Kod nas, najvažniji rezultat je sretno i zadovoljno dijete nakon tjelesnog vježbanja", ističe Marko Bralić. Svojim otvorenim i opuštenim pristupom, osmijehom i sudjelovanjem u igri s djecom, stekao je njihovu naklonost i inspirirao ih da uživaju u tim vježbama.

Projekt "I ti imaš razloga za osmijeh" financira se iz Europskog socijalnog fonda s oko 4,2 milijuna kuna. Osim Integriranog programa ranog učenja engleskog jezika obuhvaća i Integrirani sportski program, Integrirani eko program te Integrirani dramsko - scenski program. Provodi se od početka 2020. godine, a završava u lipnju ove godine.

Iz kategorije: Vijesti