Datum objave: 17. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Poskupjela janjetina! Sada je samo upola jeftinija od svinjetine i bravetine.

Diana Ferić
Diana Ferić

Poskupljenje janjetina  izazvalo je veliku zabrinutost u Šibeniku i bojazan mnogih obitelji da si neće moći priuštiti komad mesa čak ni nedjeljom ili za blagdane.

Cijena janjetine porasla je na današnji dan 17. kolovoza 1927. godine s 5 do 6 na 8 dinara, a u nekih mesara čak i na 10 te u jednog na astronomskih 12 dinara za kilogram tako da  "sada janjetina u mesnicama poštenijih mesara sada košta samo upola manje od bravetine i svinjetine, mesa koje se trži po 14 dinara kao i do sada".

Šibenčani nisu mogli utjehu naći ni u ribi iako se cijene na peškariji nisu promijenile. Tunjevina se tržila po 14 do 16 dinara, palamida po 12, skuša po 10 do 12, salpe po 14, a oborita riba po 25 dinara za kilogram.

Prema ovom izvješću janjetina (koja je danas među najskupljim mesom), 1927. godine i nakon poskupljenja od preko 50 posto, bila je upola jeftinija od palamida, skuša i salpa te tri puta jeftinija od bijele ribe.

Na vijest o poskupljenja janjetine "šibenska općina proglasilo je uzbunu" i odmah sazvala je svoje Povjerenstvo za suzbijanje skupoće koje je trebalo istražiti je li do poskupljenja došlo zbog pomanjkanja janjetine na tržištu ili su za poskupljenje krivi špekulanti. U čemu je bio problem nije priopćeno, a "zbog udara skupoće" siromašnim obiteljima podjeljeno je više kukuruza i ječma.
 

Iz kategorije: Vijesti