Datum objave: 09. Kolovoz 2018

NA DANAŠNJI DAN - Kralj koji se odrekao krune zbog ljubavi stigao u Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Eward VIII. kralj Ujedinjenog Kraljevstva, stigao je na današnji dan 9. kolovoza 1936. godine vlakom preko Perkovića i Knina u Šibenik odakle je započeo svoje ljetno krstarenje Jadranskim morem.

Kraljevski vlak stigao je u Šibenik u 8,45 sati, a kralja je uz gat Vrulje čekala jahta "Nahlin" u to vrijeme najbrži i najluksuzniji brod tog tipa u svijetu, posljednja parna jahta izgrađena u Velikoj Britaniji.

Kralje Edward VIII. nije koristio službenu kraljevsku jahtu nego je unajmio "Nahlin" jer je želio "izbjeći kraljevske formalnosti i stegu kraljevskog protokola". Kada se doznalo da je s njim na krstarenje pošla i Wallis Simpson, bila je to svjetska senzacija i prvorazredni skandal.

Wallis Simpson, kao što je poznato, bila je Amerikanka, pučanka bez ikakvih plemenitaških korijena, a kada je 1931. godine postala Edwardova ljubavnica još se nije bila razvela od svog drugog supruga Ernesta Simpsona. Ljubav prestolonasljednika Edwarda i udane Amerikanke koja je iza sebe već imala jedan propali brak, bio je za Veliku Britaniju problem nesagledivih razmjera koji je uzdrmao korijene britanske monarhije, britanski državni poredak  i samu Englesku Crkvu kojoj je kralj bio nominalni poglavar.

Kada se doznalo da Edward, koji je 20. siječnja 1936. godine kao Edward VIII. postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva, unajmljenom jahtom sa svojom ljubavnicom Wallis Simpson kreće na krstarenje Jadranskim morem, nastala je opća konsternacija, a svjetski mediji su doslovno poludjeli u potrazi za bilo kakvom informacijom o njima. Bila je to senzacija kakvu svijet još nije doživio, a slutilo se da bi se moglo dogoditi i čudo, da se Edwars odrekne krune i kraljevstva zbog ljubavi!

Zbog toga se Šibenik odjednom našao u središtu pozornosti svjetske javnosti iako tadašnji mediji do posljednjeg trenutka nisu znali kako će i kojim putovima kralj doći u Dalmaciju. Moguće je da je Edward  izabrao Šibenik kao polaznu luku za svoje krstarenje Jadranom računajući na njegovu tadašnju zabačenost i anonimnost.

No, kada se doznalo da ga u Šibeniku čeka jahta "Nahlin", u Šibenik su pojurili novinari i foto reporteri iz cijele Europe pa čak i SAD-a. No kako je kralj putovao inkognito, bez velike pompe i bez ikakve želje za službenim dočecima i susretima u pojedinim mjestima (na stanici u Kninu nije čak podigao ni zavjesu na prozoru svog vagona kako bi mahnuo masi oduševljenih Kninjana koja ga je došla dočekati), nisu uspjeli doći do informcija o njemu Wallis i njihovom krstarenju, a foto reporteri jedva da su uspjeli snimiti poneku fotografiju.

Senzacionalno krstarenju Edwarda i njegove ljubavnice Wallis počelo je 9. kolovoza u Šibeniku, nakon što je vlakom iz Pariza stigao, ne na šibensku željezničku stanicu nego na sporedni teretni kolosijek na gatu Vrulje. Tu ga je dočekala tek malobrojna službena delegacija u kojoj su uz predstavnike vojske Kraljevine Jugoslavije i britanskog konzulata bili gradonačelnik Šibenika Marko Bačinić i donačelnik Ante Tambača. Iza njih, na sigurnoj udaljenosti bespomoćno je stajalo 25 novinara i 16 fotoreportera iz cijelog svijeta koji su uspjeli na vrijeme stići u Šibenik, ali nisu uspjeli napraviti gotovo ništa od svog posla.

Šibenčani su kralju Edwardu VIII. priredili spektakularni doček. Očekivalo se da će kralj prošetati Šibenikom, ali se to nije dogodilo. Njegova jahta je iz Šibenika isplovila u 11 sati i 12. minuta i zaplovila u nepoznatom smjeru. Kasnije se pisalo da je  viđena u Trogiru, Telašćici na Dugom otoku, Kornatima, Velebitskom kanalu, u Rabu, na Korčuli, u Dubrovniku i 19. kolovoza u Kotoru.

Prema podacima koji nisu pouzdano potvrđeni, kralj Edward VIII. još je jednom posjetio Šibenik u kojeg je možda stigao motornim čamcem kao običan turist. O njegovom dolasku u katedralu sv. Jakova svjedočio je tek jedan novinar koji je navodno uspio prevariti kraljevo osiguranje preodjeven u fratra.

Ono o čemu se nagađalo, ostvarilo se. Edward VIII. prisiljen birati između kraljevske krune i voljene žene izabrao je - voljenu ženu i abdicirao 3. lipnja 1937. godine. Njegov dolazak u Šibenik duboko se usjekao u kolektivnu memoriju Šibenčana i postao dijelom zavičajnog identiteta, a mnogi su šibenski sinovi dobili ime Edvard.
 

Iz kategorije: Vijesti