Datum objave: 30. Ožujak 2017

Prezentacija rezultata gradske vlasti:Šibenik dobiva jedinstvenu plažu od Srime do Grebaštice

Diana Ferić
Diana Ferić

 Najmanje 800 novih radnih mjesta otvoreno je u mandatu aktualne gradske vlasti u Šibeniku, kazao je na večerašnjoj prezentaciji rada gradske vlasti i gradske uprave u protekle četiri godine gradonačelnik Šibenika Željko Burić odgovarajući tako na ono po čemu građani najčešće vrednuju rad političara, a to je novo zapošljavanje. To je bila javna prezentacija namijenjena građanima, a u, istina prepunoj dvorani Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, uglavnom su bili viđeniji članovi HDZ –a i simpatizeri te stranke te zaposlenici gradske uprave i gradskih tvrtki i ustanova.

 

Okružen pročelnicima gradskih odjela koji su bili raspoređeni kao za okruglim stolom gradonačelnik je govorio o već poznatim projektima i investicijama koje je više puta do sada istaknuo, ali se prvi put čulo da će Šibenik imati uskoro najveću plažu koja će se protezati od, kazao je, Srime do Grebaštice. Mislio je pri tomu na uređeni obalni pojas koji se spaja jedan s drugim, a najavio je i nastavak radova na izgradnju kolektora na Brodarici zbog kojih će nestati svi tamošnji ilegalni mulići, a bit će uređena komunalna lučica poput one u Vrnaži. Ponovio je ono što se već može smatrati mantrom, a to je da je njegov"sveti cilj da Šibenik postane sveučilišni grad.

 

Istaknuo je kako mu je posebno bitno da sve što govori prate slike jer su ga politički protivnici optuživali da samo priča i da osim PR-a i magle, tu nema ničega. "Magla se razišla, a ono što se vidi je slika jednog novog Šibenika, grada koji ima perspektivu i koji se definitivno probudio", rekao je.

 

Ponovio je i već poznate teze, uz ostalo, da je aktualna gradska vlast ostvarila, kako je kazao, predivnu šibensku turističku priču te da su za njena mandata ostvareni „ fascinantni“ turistički rezultati , a jedan od njih je da je u povijesnoj jezgri u 2016. Godini ostvareno 60 posto više noćenja nego godinu ranije. Istaknuo je i to da je gradska uprava pokazala sposobnost znanje i umijeće za dobivanje sredstava iz EU fondova, ali i za provedbu pravih projekata. Kao posebnost istaknuo je javnu ustanovu Tvrđava Šibenik koja dobiva i priznanja za gospodarenje kulturnim dobrima.. „ Ustrojiti tu javnu ustanovu za tako nešto nije bio jednostavan politički zadatak“, dodao je gradonačelnik Burić. Ta je javna ustanova ostvarila 6 milijuna kuna prihoda, a tvrđavu svetog Mihovila lani je posjetilo 120 000 ljudi, a događanja na njoj njih 20 000.

 

„Ipak turizam ne smije biti naš oslonac. Na njega treba otpadati najviše 15 posto BDP –a ,a sve iznad toga nosi probleme. Naš koncept razvoja zbog toga nije bio samo turizam nego i poduzetnička zona Podi te sveučilišni studij energetike“, kazao je gradonačelnik Burić ističući kako je gradska vlast osigurala prostor i uložila u njega 10 milijuna kuna, otvorila taj studij te prošla već 5. Fazu evaluacije za dobivanje sredstava za uređenje studentskog kampusa na Palacinu.
Gradonačelnik je govorio i o tomu kako je Šibenik trenutno veliko gradilište jer je u njemu oko 27 aktivnih gradilišta, a posebno je istaknuo olimpijca Duju Draganju koji je, kako je naveo, Šibenik izabrao i za život i za ulaganje jer ga smatra perspektivnim, gradom koji ima budućnost.

 

Naveo je nadalje i prostor TEF –a koji su oslobodili hipoteka i pripremili za ulaganje , uređenje uvale Vrnaža, Obonjan te uređenje Centra za koraljarstvo na Zlarinu, vrijedan 20 milijuna kuna, a posebno je apostrofirao uređenje Poljane tvrdeći da je jedino njegova vlast za to imala „pameti i hrabrosti“.

Ako vjeruju gradonačelnikovim riječima onda će i stanovnici šibenskih otoka biti vrlo zadovoljni jer je najavio uvođenje brzih brodova na električni pogon vrijednih 160 milijuna kuna koji će svakog sata voziti za otoke i natrag.

 

Kao posebno „postignuće“ izdvojio je početak gradnje POS –ovih stanova ističući kako se i nadležni ministar začudio da se u Šibeniku čak 400 obitelji prijavilo za njih, a gradonačelniku je to znak da mladi žele ostati živjeti u Šibeniku.
Novost je i da se kreće u obnovu infrastrukture u Kalelargi i Zagrebačkoj ulici jer sada imaju kritičnu masu investitora koji su za to zainteresirani pa i za plinofikaciju.

 

Nakon prezentacije prikazan je "nijemi film" o  rezultatima rada gradske vlasti. Naime, riječ je o filmu koji su izradili zaposlenici gradske uprave, ali se neštoporemetilo pa  se na prezentaciji mogla pratiti samo slika. No zar nije odavno rečeno, da slika govorio više od 1 000  riječi!

 

Inače nakon prezentacije nije bilo nikakvih pitanja. Samo snažni pljesak!


 

Iz kategorije: Vijesti