Datum objave: 29. Srpanj 2016

Tako srednjovjekovno: Uskrsnuće Obonjana u problemima zbog nedostatka pitke vode i struje

Šibenik News
Šibenik News

Proteklih mjeseci otok Obonjan reklamirao se u svjetskim medijima kao hit destinacija za turističku sezonu 2016. nakon što su ga zahvaljujući koncesijskoj dozvoli na 49 godina preuzeli britanskih investitori u suradnji s hrvatskom tvrtkom Gratiosus i slovenskom Collegium Mondial Travel.


Dan Blacklidge, jedan od suosnivača resorta nedaleko Krešimirovog grada, krajem travnja ove godine najavio je dolazak 10 tisuća gostiju u tekućoj sezoni, tisuću posjetitelja dnevno. U međuvremenu, novi vlasnici nekadašnjeg Otoka mladosti prodali su prvi sedmodnevni aranžman koji je trebao počeo teći od 28. srpnja, o čemu su izvjestili putem svojih društvenih mreža.


Međutim, mahom britanski gosti koji su od jučer trebali boraviti na otoku do njega nisu stigli. Najdalje dokud su došli je – Šibenik gdje su, zbog odgode početka ljetovanja na Obonjanu dok su oni već bili na putu prema Hrvatskoj, bili primorani potražiti privremeni smještaj kod iznajmljivača (studio) apartmana, u hostelima, hotelima ... i tako se izložiti neplaniranom trošku.


Direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole, kao ni PR-ovac Obonjana, Kristijan Gržetić službeno s boravkom tih ljudi još jučer (četvrtak, 28. srpnja) na šibenskim ulicama kao ni ukupnim brojem njih nisu bili upoznati.


Sve što je na Obonjanu trebalo početi 28. srpnja odgođeno je do 2. kolovoza.

 


Kako su pojedini radovi na obnovi otoka i njegovoj pretvorbi u Raj na Zemlji počeli tek u travnju ove godine, a tamošnji objekti svoje električne utičnice i prozore dobili su tek prošlog tjedna, odgoda primitka prvih gostiju i nije veliko iznenađenje, ali ne šalje ni lijepu sliku u svijet koji je donedavno slavio uskrsnuće Otoka mladosti.


Tako The Guardian piše kako su organizatori obavijestili posjetitelje o odgodi otvorenja otoka za javnost putem Facebook, a kao razlog navodi se nedostatak vode i električne energije. Tako, srednjovjekovno, reklo bi se.

 

No, dogradonačelniku Danijelu Mileti to ne smeta. Štoviše, navodi kako sve što se trenutačno (ne)događa na Obonjanu nema negativan utjecaj na Šibenik.

 

Bilo bi nam drago da je Obonjan krenuo s radom 1. srpnja, ali nema utjecaja niti to oštećuje Grad Šibenik, osim što ovih desetak dana neće biti tolikog prometa gostiju gradom – kazao je Mileta, dodajući da u gradsku blagajnu novac od britanskih investitora stiže, radili oni ili ne.


Mileta navodi kako je Grad Šibenik ustupanjem Otoka mladosti britanskim koncesionarima uspio izbjeći ogromne probleme koje bi Grad inače stajale nekoliko 10-ak milijuna kuna te da su samim time iz cijele komplicirane priče koja se donedavno vezala uz Obonjan izašli kao – pobjednici.

 

No kad razočarani Englezi za veliki The Guardian kažu da uopće nisu sigurni da li da se ukrcaju na avion ili ne, te kad se društvenim mrežama uz hashtag (#) Obonjan vežu negativne konotacije, teško je razmišljati o bilo kakvoj pobjedi, a posebno ne o onoj u sferi turizma namjenjenog luksuznim gostima.

 

Upravo se ti gosti dubokog džepa ne mogu načuditi kako je moguće da u današnje vrijeme organizatori pričaju o problemu nečeg tako egzistencijalnog kao što su pitka voda i električna energija.

 

 


Piše: Snježana  Klarić 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3