Datum objave: 19. Ožujak 2016

Šibenske poduzetnice na 11. Sajmu pršuta u Sinju kao primjer promocije ženskog poduzetništva

Diana Ferić
Diana Ferić

Samo na prvi pogled je iznenađujuće što je danas, drugog dana 11. Sajma pršuta u Sinju, u sklopu službenog programa održan i okrugli stol o ženskom poduzetništvu u Dalmaciji na kojem su sudjelovale i članice šibenske podružnice Hrvatske udruge poduzetnica KRUG. No, kada se zna da iza te manifestacije stoji upravo žena poduzetnica, Ana Barać koja je direktorica Poduzetničkog centra Sinj i jedna od osnivačica klastera žena poduzetnica Kolo onda je posve normalno da je i to bila jedna od važnijih tema popratnog programa.

Na tom okruglom stol se pokazalo da Splitsko – dalmatinska županija po pitanju potpore ženskom poduzetništvu napreduje u odnosu na Šibensko – kninsku. Hrvatska gospodarska komora u Splitu značajno promovira žensko poduzetništvo jer su u svom prostoru ustanovili Poduzetnički inkubator za žene, a uspjeli su i „žensku kvotu“ uvući u Gospodarsko vijeće jer su tri žene, upravo kao poduzetnice postale članicama. Grad Split je, uz to, aktivno okrenut poduzetništvu, a to znači i ženama poduzetnicama, otvarajući mogućnosti za subvencionirane njihove djelatnosti bespovratnih sredstvima, ali i upućujući ih na natječaje EU fondova, a nedavno su formirali i urbanu aglomeraciju na osnovu koje će se moći povlačiti također sredstva iz EU –a.

Predstavljena su i pozitivna iskustva udruživanja žena poduzetnica na ruralnim područjima Kolo, uz pokroviteljstvo GTF –a  Mary Ann  Rukavina Cipetić  je istaknula da će ta područja, koja se raseljavaju,  teško opstati bez angažiranja poduzetnica.

Dobar primjer za to je udruga žena poduzetnica Ličko – Senjska županije, njih 12, koje su osmislile i provele niz zanimljivih projekata vezanih za promociju i zaštitu tradicije i kulturne baštine, a upravo rade na velikom projektu iskorištavanja ovčje vune.

Jedan od zaključaka okruglog stola je i da će se u kontaktu s meritornim institucijama pozitivna iskustva razvoja ženskog poduzetništva pokušati preslikati u Šibensko – kninsku županiju. Na okruglom stolu je istaknuta  aktivnost šibenske podružnice KRUG -a koja je svojim inovativnim prijedlozima  pridonijela povezivanju žena poduzetnica  Šibensko - kninske  i Splitsko dalmatinske  županije koje su također bile na današnjem okruglom stolu. 

Inače, na  Sajmu pršuta Šibensko - kninska županija je bila slabo zastupljena - među izlagačima je bila jedino Poljoprivredna zadruga Primošten s paletom svojih proizvoda, a na štandu Klastera  pršutara neprimjetno su bili pristutni Nira i Belcro.
 

Iz kategorije: Vijesti