Datum objave: 18. Kolovoz 2015

Prosvjed radnika TLM-a: "Nije sramota prosvjedovati nego nemati što dati djeci jesti jer nemaš plaću"!

Diana Ferić
Diana Ferić

Dugotrajnim zviždukom i povicima protiv uprave TLM –a, ali i zvižducima protiv čelnih ljudi Grada Šibenika i Županija radnici TLM – a počeli su svoj današnji prosvjed u organizaciji Saveza samostalnih sindikata, ispred zgrade Elemesa, a prosvjedovat će do 13 sati. Okupilo se oko 300 radnika s transparentima na kojima je pisalo „ Kome smeta da TLM radi“, „Lepur – grobar TLM –a“ ili „Lepur – čistač radnika“. To je, kako je najavio Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca prvi u nizu prosvjeda koji će organizirati, ako se njihovi zahtjevi ne uvaže, a sljedeći će biti ili blokada dijela Jadranske magistrale ili upad u zgradu Uprave Aluminijuma. „Znam da netko može reći da je ovo privatno vlasništvo, ali ja da smatram i državnim s obzirom na to da u privatizaciji ništa od ugovorenog nije ispoštovano“, kazao je Dragičević. Porčio je, uz velik potporu radnika, da  iz TLmM-a moraju otići svi koji su ga do sada vodili i da treba doći nepristrana uprava.

Prosvjed su organizirali kako bi pokazali da neće dopustiti stečaj TLM u koji ga, tvrde i dalje, sadašnja uprava gura već žele da se osigura novi investitor koji će omogućiti obnovu proizvodnje, radnicima posao i plaće. Među prosvjednicima bio je i dječak Luka Nakić koji je sa svojim ocem držao veliki transparent protiv Branimira Lepura, sada savjetnika vlasnika TLM –a Igora Shamisa, a na kojem je pisalo „Lepur – čistač radnika“. „Ovdje sam kako bi podržao svog tatu i kako bi pomogao da počne raditi i da konačno prima plaću, da moja obitelj može normalno živjeti“, kazao nam je.

„Nije problem ni sramota prosvjedovati, ali problem je ki sramota doći kući iz tvornice svojoj obitelji, pogledati u oči svojoj djeci i reći im da im ne možete dati hranu jer ne primate plaću“, kazao je Dragičević, obraćajući se radnicima“. Kazao je kako Uprava nema hrabrosti izaći pred prosvjednike i reći im kako rješenje nudi . „Oni to neće doći pred vas jer znaju koliko su zla napravili. Znaju što su radili i kako su se bogatili dok se TLM urušavao. Pozivam pravni državi, USKOk da reagira i uđu u TLM. Ako se boje posla neka se samo jave nama i mi ćemo im dati svu potrebu dokumentaciju i sve će moći riješiti za 15 minuta. Spriječit ćemo stečaj jer on znači likvidaciju 600 radnih mjesta, stečaj Jadranske banke i stečaj Šibenika“, kazao je Dragičević.

Većina radnika s kojima smo razgovarali tvrdi da su sve dosadašnje uprave upropaštavale TLM i radile samo za svoju osobnu korist. Jedan od najstarijih TLM –ovih radnika Branko je kazao: „ ZA sudbinu TLM –a nisu bitna 4 milijuna kuna ili eura oko kojih se sada prepucavaju sadašnja i bivša uprava. Stvari treba staviti u pravi kontekst. Problem je privatizacija iz 2006. godine koja je bila namještena i kroz koju je „oprano“ 200 milijuna eura. U ovo bi se trebala umiješati država i presjeći ovu agoniju. To joj je i moralna obveza jer su za restrukturiranje TLM –a dali 140 milijuna eura. Ja s ovog mjesta pozivam USKOG i gospodina Cvitana da sve to ispita“, istaknuo je.
Na prosvjedu je bio i Zdravko Burazer, predsjednik drugog TLM –ovog sindikata, Hrvatskog sindikata metalaca koji je kazao kako oni nisu u organizaciji prosvjednog skupa, ali da podržavaju sve njihove zahtjeve te da mu je uvijek mjesto s radnicima. 

Iz kategorije: Vijesti