Datum objave: 24. Rujan 2014

Projekcija filma "Sunčica":Žene silovane u Domovinskom ratu nemaju status žrtve!

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjedočenja zatočenih i silovanih žena na nekada okupiranim područjima Hrvatske, uglavnom u Vukovaru, u dokumentarnom filmu „Sunčica“ koji je večeras prikazan u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, u organizaciji Županijskog odbora Zajednice žena HDZ -a „Katarina Zrinska“ potresla su publiku i ostavili ju bez riječi. Jednako uzemirujuće zazvučalo je  upozorenje Marije Slišković, predsjednice Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ i začetnice projekta Sunčica da tim ženama Hrvatska još uvijek nije priznala status žrtve, a za taj eklatantni ratni zločin  samo surijetki su počinitelji kažnjeni. Procesuirano je njih samo 12 od nekoliko desetaka tisuća prijavljenih slučajeva! Štoviše, mnogi od njih slobodno šeću Hrvatskom, a neki su i članovi nekih institucija i izvršnih tijela, istaknula je Slišković. Drastičan je primjer jedne silovane Vukovarke koja je zbog prijetnji svojih silovatelja morala preseliti iz Vukovara u Petrinju u kojoj nije stambeno zbrinuta dok je njezin silovatelj, koji je istina odslužio zatvorsku kaznu, dobio stan u Vukovaru!
 

Film, koji je režirao Nikola Knez, nazvan je po djevojčici Sunčici koja je je imala samo osam mjeseci kada je zatočena sa svojom majkom u okupiranom Vukovaru. Majku su joj zatvorili u stanu i držali kao roblje za silovanje. Sunčica je plakala, trebala joj je majka, a srpski vojnici nisu podnosili plač djeteta. Bacali bi svoje teške vojničke jakne na nju da je ne čuju. Sunčica je, čudom, preživjela. Nije se ugušila.Sunčica je danas odrasla djevojka, svjesna je zločina koji je preživjela njezina majka.

 

Traumatični su svi iskazi silovanih žena koje su hrabro nastupile u tom filmu, ne kako bi izazivale sažaljenje, nego kako bi upozorile na to što im se dogodilo i dovele do sankcioniranja svojih zlostavljača.
 

Marija Slišković je istaknula kako je silovanje Hrvatica na okupiranom području u Domovinskom ratu bilo strateško oružje neprijatelja, početni akt genocida. „ Mi se u Hrvatskoj još uvijek ponašamo kao da nemamo obavezu prema tim ženama i kažnjavanju tog ratnog zločina.  Za to nema političke volje. Živimo u pravnoj nezaštićenosti, a traume tih žena prenose se već na drugu generaciju. Dok je to tako nema istinskog suživota“, kazala je Slišković.
 

Nakon projekcije filma govorila je i Iva Vidić, odvjetnica iz Argentine koja je iznijela pozitivan primjer Argentine u kojoj su komunisti s kojima se režim nakon njihovog pokušaja uspostave komunističkog uređenja 70 – tih godina prošlog stoljeća žestoko obračunao i njihove obitelji sustavno dobivali odštetu i naknade iz državnog proračuna, a zaključila je kako je Hrvatska jedina država na svijetu koja je nagradila svog agresora.

Županijski odbor Zajednice žena HDZ -a "Katarina Zrinska" organizirao je projekciju filma "Sunčica" u povodu Nacinalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti