Datum objave: 08. Rujan 2014

Povorka branitelja od Baldekina do tvrđave svetog Mihovila za 23. godišnjicu Rujanskog rata

Diana Ferić
Diana Ferić

Središnja proslava ovogodišnje, 23. godišnjice Spomendana Rujanskog rata u kojem je obranjen Šibenik i koja predstavlja prekretnicu u Domovinskom ratu bit će održana u Šibeniku, 23. rujna, na dan kada je prestala važiti opća opasnost u Šibeniku s posebnim programom obilježavanja, ali će,kao i svih proteklih godina, sadržavati prisjećanje na te slavne dane i u Vodicama, Skradinu, Rogoznici, Dragišićima, Pakovu Selu..
 

Novost je da će na središnjoj proslavi, nakon odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima, od spomenika na Baldekinu krenuti  povorka branitelja do tvrđave svetog Mihovila na kojoj će biti održan prigodni program u kojem će sudjelovati brojne klape članovi kojih su hrvatski branitelji.  Autori programa upravo su braniteljske udruge.Prije toga svim sudionicima povorke bit će podijeljene majice s natpisom „Dani ponosa i slave“.

Programa obilježavanja 23. obljetnice Rujanskog rata počet će  14. rujna, polaganjem vijenaca na Velikoj Glavi , na spomen križu, a završiti 28. rujna turnirom „Srcem protiv čelika „ u Vodicama. I ove godine u program se uključio Aktiv povijesti Gimnazije Antuna Vrančića koji organizira predavanje o šibenskim ratnim izvjestiteljima.
 

Cjelokupni program organizatori su predstavili na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u u zgradi Županije, a na njoj su bili šibensko – kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić i njegov zamjenik Nikica Penđer te predsjednici većine braniteljskih udruga iz Županije i svi su pozvali sve sudionike domovinskog rata da se pridruže proslavi pokazujući time da se Šibenik i Šibensko – kninska županija imaju čime dičiti. „Nemojte čekati pozivnice i robovati nekim osobnim očekivanjima. Odazovite se da pokažemo jedinstvo koje smo pokazali u Domovinskom ratu za koji također nismo dobili pozivnice, kazao je  Mladenko Spahija, predsjednik županijske HVIDRA –e,a takve su pozive uputili svi sudinici konferencije  za novinare.
 

Prema prijašnjem dogovoru središnja svečanost se svake godine održava u drugom gradu u Županiji, a ove godine je red došao na Šibenik, kako je objasnio župan Goran Pauk. „Želimo od zaborava sačuvati te slavne dane šibenske povijesti, dane ponosa i slave i priču o njima, što je posebno važno , ispričati novim generacijama“, kazao je župan Pauk.
 

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako kako to što je Šibenik učinio u Rujanskoj bitci nije dovoljno valorizirano pa niti predstavljeno mladima . “Bili smo grad koji njegovi stanovnici nisu napuštali, grad koji je pružio herojsku obranu i preokrenuo rat u Hrvatskoj. Obrana Šibenika bila je presudna za daljnji tijek Domovinskog rata“, istaknuo je gradonačelnik Burić. Njegov zamjenik Nikica Penđer je izrazi zadovoljstvo što su na programu obilježavanja te obljetnice radile sve udruge proizašle iz Domovinskog rata istaknuvši da je ovogodišnji program drukčiji i ide na okupljanje svih sudionika Domovinskog rata.

 „Obilježavanje te obljetnice znači odavanje počasti onima koji su poginuli, ali i pomaže i skretanju pozornosti na probleme branitelja koji još nisu ostvarili svoja prava“, kazao je.

 Predstavnici udruga također su, kao pozitivno, istaknuli  zajednički rad Županije, Grada i njih na programu obilježavanja kao posebnu vrijednost, a disonantne tonove na današnjoj konferenciji za novinare unio je Branko Smrček, predsjednik županijske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP – a koji je kritizirao gradsku vlast da ne surađuje s braniteljskim udrugama, da program u Šibeniku nije dostojan događanja koje se obilježava te da Grad Šibenik ne ispunjava svoje obveze prema braniteljima. „Pitamo se zašto se branitelji ne odazivaju na ovakve svečanosti, a kada se odazovu onda to bude nemili događaj samoubojstva koji se dogodio na rotoru u Vodicama za proslave akcije Oluja“, kazao je Smrček najavljujući da će odaziv na proslavu Rujanskog rata biti lošiji nego lani.
Šibensko – kninski župan Goran Pauk ga je u nastavku konferencije upozorio da takvi istupi nisu u duhu sazvane konferenciji o obilježavanju „dana ponosa i slave“ te da svoje neraščišćene odnose s gradonačelnikom Burićem rješava na drukčiji način. Naime, poznato je da je Smrček u sukobu s gradskom vlašću zbog stana koji mu je dodijeljen i koji je zadržao i nakon što je dobio kuću kao hrvatski branitelj pa se njegov današnji istup sagledavao u svjetlu toga.
 

Mladenko Spahija je podsjetio da su njihovi predstavnici obišli mjesto stradavanja Željka Čubrića, prvog stradalog branitelja iz Šibensko – kninske županije koji je stradao kod Bulića, a  Luka Petrina je podsjetio da šibenski branitelji ni u prigodi obi9lježavanja 23. obljetnice Rujanskog rata ne zaboravljaju prvog zapovjednika šibenske 113. brigade Milivoja Petkovića koji je u Haškom zatvoru.

 

 

Iz kategorije: Vijesti