Datum objave: 26. Kolovoz 2014

ŠIBENSKI SDP:Gradonačelnik Burić kao Superhik i Djed Mraz koji daje lažna obećanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Nije Vlada ta koja zadire u ruke građana i oduzima im novac nego to radi lokalna šibenska vlast  svojim neracionalnim ponašanjem i preplaćivanjem projekata i ne potrebnom nabavom novog automobila, ustvrdio je Joško Šupe, predsjednik Kluba vijećnika te stranke u  Gradskom vijeću Grada Šibenika na današnjoj konferenciji za novinare SDP -a  pod nazivom "Tko je Superhik", a na njoj je govorio i  Franko Vidović predsjednik GO SDP -a.

 

Konferencija je organizirana kao odgovor na tvrdnje  gradonačelnika Šibenika Željka Burića da će zbog smanjenjem  poreza na plaće hrvatska Vlada Gradu Šibeniku uzeti 18 milijuna kuna. "Taj podatak nije istinit. Riječ je o najviše 2 do 4 milijuna kuna bez kojih će ostati gradski proračun, ali taj novac ne uzima država nego se on vraća građanima", kazao je Šupe. Računica govori o tomu da se u proračun slije oko 69 milijuna kuna od poreza na plaće. U Šibeniku  je zaposleno 7000  ljudi koji prosječno zarađuju 4 166 kuna što znači da će, nakon smanjenja poreza njima ostati između 24 i 48 kuna mjesečno. Osvrnuo se na tvrdnje da će na taj način biti uskraćena djeca u vrtićima i školama. " Gradska vlast školama i vrtićima daje samo 2,3 milijuna kuna, jednako koliko troši na promidžbu. Je li to briga za djecu?", upitao je. Naveo je i  primjere  aneksa ugovora za Banj ili pak 100 postotno povećanje komunalne naknade kao primjere da je gradska vlast zapravo Superhik, lik iz stripa Alan Ford koji uzima siromašnima.

 

Šupe je, s druge strane, prozvao gradsku vlast zbog  kreditnog zaduživanja, najprije 5 milijuna kuna, a sada 20 milijuna kuna. "Gradonačelnik kaže da time kupuje budućnost Šibenika. No prava je istina da on ništa ne kupuje nego troši na račun naše djece, istaknuo je.

 

Franko Vidović je također kritizirao to što gradska vlast kreditno zadužuje Grad napomenuvši kako je bivša gradska vlast dovodila u grad investicije i od toga financirala ono što je bilo potrebno. Općenito se obrušio na aktualnu vlast kazavši da je jedini njihov izvorni projekt uvođenje bicikala u javni prijevoz što je, kazao je uredu, ali e u Šibeniku jer tu nema biciklističkih staza i ljude se izlaže opasnosti. Ponovio je i kako  se sada diče sa svim projektima koje su naslijedili od bivše vlasti i koje su prije napadali, a sada su im revolucionari poput plaže Banj koju su prije nazivali otrovanom. "Nemaju nikakvih uspjeha ni na Podima i sada govore kako nam ne treba gospodarstvo i kako se moramo  orijentirati isključivo na turizam što je pogrešno.

 

Vidović je na konferenciji za novinare polemizirao i s tvrdnjama gradonačelnika Burića da se neki problemi u Gradu, poput buke iz Azimuta politiziraju i da se namjerno stvaraju podijele među građanima, posebno mladim jer  smatra da su te kritike  njemu sumjerene: "ja sam predsjednik GO SDP-a u Šibeniku i nisam vođa ni mladih ni navijačke skupine Funcuti, ali mi je kao političaru  drago ako su pronašli nešto zajedničko sa mnom i mojim stavovima. Gradonačelniku bi bilo bolje da su upita što je uzrok tim podjelama i tko ih stvara, što je uzrok tomu što se sada događa oko Azimuta On hoda okolo i govori neistine. Najbolji primjer je Azimut. Najprije je kazao kako treba preispitati  lokaciju takozvanog green stagea pored katedrale  i da se s vlasnicima pregovara o novoj lokaciji, a ona jučer  izjavljuje kako Azimut sa njegovim sadržajima  nitko ne dovodi u pitanje. Ja nemam ništa protiv stavova biskupa  Ivasa koje on već dugo izražava. On na to ima pravo, ali gradska vlast koja je dobila mandat od građana da radi odgovorno i donosi odluke nema pravo biti prema nekome servilna. Gradonačelnik hoda okolo i daje lažna obećanja kao Djed Mraz i to konačno netko mora kazati", istaknuo je Vidović.

 

I on je kritizirao nabavu novog golfa za gradonačelnika uz postojeći vozni park i  u situaciji kada se Grad  kreditno zadužuje, a napomenuo je i kako je bivši gradonačelnik Županović u 4 godine mandata s golfom prešao 100 000 kilometara isto koliko gradonačelnik Burić u godinu i pol dana.

 

Istaknuo je i kako u slučaju novih stopa poreza na plaće vlada ništa ne oduzima nikome nego novac vraća siromašnim građanima i da nisu u pravu oni koji se protiv toga bune.

Iz kategorije: Vijesti