Datum objave: 01. Kolovoz 2014

FOTO:Regata u ženskom veslanju na Krapnju - spoj tradicije i zabave

Diana Ferić
Diana Ferić

Posada s najstarijom i najmlađom  sudionicom Jerkom Jaram i Ninom Linestar, Australkom s krapanjskim korijenima,  koja je veslala na najstarijem brodu nazvanom Žoha koji im 138 godina pobijedila je na večerašnjoj, trećoj regati u ženskom veslanju održanoj  na Krapnju u čast  ženama s tog otoka koje su kroz povijest, kako je kazala organizatorica  Milena Mratinic, držale sva četiri "kantuna"  i teško radile u poljima i vinogradima do kojih su odlazile upravo brodovima na vesla. U pobjedničkoj ekipi su i tri Krapljanke koje već godinama žive i Australiji - Ankica Uroda, Milena Gović i Marica Tanfara, a  stari, sada obnovljeni i plastificirani brod  kojim su spretno upravljale u vlasništvu je obitelji Mrvica.

 

Osamdesetogodišnja Jerka otkrila je da je veslo uzela u ruku prvi put nakon 41 godinu no kao djevojka i mlada žena ona i mnoge Krapanjke svakodnevno su bile u brodu po lijepom i po lošem vremenu odlazeći do svojih polja na kopunu ili do polja na kojma su radile kao najamne radnice.

 

 

Na regati, koja se vozila od  hotela Spongiola do glavnog mula na Krapnju, sudjelovalo je pet brodova i oko 20 veslačica, mladih i starih od kojih su neke na početku izgubile kurs, ali su  se vrlo brzo vratile na stazu, a neke brodovi i vesla baš i nisu dobro služili, ali su sve stigle do cilja.  Promatrači i najvijači bili su na obali, trajektu, ali i manjim motornm brodicaa tik uz regatnu stazu. Bila je to više zabava nego pravo sportsko nadmetanje, a regata je prvenstveno organizirana radi očuvanje te krapljanske tradicije i podsjećanja na  važnu ulogu žena na tom otoku kroz povijest koje su njegovale i  specifičan odnos prema svojim muževima. Budući da su oni radeći uglavnom kao ronioci ili pomorci uzdržavali obitelji oni su ih kada bi bili kući pošteđivale svih napornih poslova.

 

Nakon odvožene regate u krapanjskim nošnjama sve sudionice su ruku po ruku, s pjesmom na ustima  došle do glavnog trga na kojem im je gradonačelnik Grada Šibenika dr Željko Burić uručio trofeje - tradicionalne spare, , kolut koje su Krapanjke nosile na glavi i na njoj košare i drugi teret koje je posebno za tu priliku ovu priliku ih je izradila modna kreatorica Đina Grbin, također Krapanjka. Kulturno zabavni program vodila je Maja Curavić, nekadašnja miss gospođa koja je na sebi također imala atraktivnu haljinu koju je kreirala Đina Grbin.

 

Dok su sudionice i ostali mještani, ali i brojni gosti uživali u morskim delicijama koje su im poslužene i kolačima koje su pripremile iste one Krapanjke koje su sudjelovale u regati zabavljali su ih Meri Cetinić sa svojom kćeri Ivanom Burić, duo Lite Motiv, Vrpoljačka limena glazba i vodičke mažoretkinje tako da je cijela večer bila ispunjena tradicijo, domaćom spizom i dobrim raspoloženjem. 

Iz kategorije: Vijesti