Datum objave: 22. Srpanj 2014

Kako je planetarno popularna serija "Igre prijestolja" došla u Šibenik?

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je promidžbenom smislu profitirao već  time što je u njemu jučer organizirana audicija za petu sezonu planetarno popularnog serijala „Igre prijestolja“ na koju su došli zainteresirani iz mnogih europskih zemalja, a to što će nastavak tog serijala snimati u Šibeniku očito je pun pogodak. Inicijativa je krenula od  šibenske gradske vlasti odnosno zamjenika šibenskog gradonačelnika Danijela Milete:

 

"Kao tinejdžer sam statirao u dramskoj seriji „Zagrljaj“ koju je po romanu „Mirisi, zlato i tamjan“ u Šibeniku snimao Antun Vrdoljak. Znam da su i prije i poslije toga i neki filmovi snimani u Šibeniku, primjerice  „Kako je počeo rat na mom otoku“  jer naš grad ima tu prirodnu scenografiju. Zbog toga sam, čim sam postao zamjenik gradonačelnika, odlučio napraviti nešto da Šibenik ponovno dobije takvo mjesto u filmskoj umjetnosti. Obratio sam se u ime Grada Šibenika predstavnicima Embassy Filma i ponudio im  da dođu i Šibenik, pogledaju neke potencijalne lokacije i razmotre mogućnost da se novi nastavak „ Igara prijestolja“ snima u Šibeniku. Oni su to prihvatili i na kraju su s odlučili za Šibenik. Želim naglasiti da je najmanja korist to što će tu boraviti ekipa koja će snimati taj serijal i da je puno veća za   promidžbu Šibenika. Poznato je da fanovi takvih serija dolaze i kao turisti na mjesta na kojima se one snimaju“, kazao nam je Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Otkrio nam je i da je jednako teška zadaća kao i privući pozornost organizatora snimanja tog serijala na Šibenik bila i sve to zadržati u tajnosti jer je to bio njihov uvjet. „Naši kontakti i posjeti su bili intenzivni, ali oni su tražili da se to drži daleko od medija što nam je i uspjelo. Nakon predstavnika Embassy filma u Šibeniku su došli i producenti iz SAD – a, ali nitko za to nije znao. U međuvremenu je negdje bila objavljena vijest da će se peti nastavak „Igara prijestolja“ snimati u Imotskom i čim je to izašlu u javnost ta je lokacija otpala tako da je u ovom slučaju „ silenzio stampa“ bila produktivna“, kaže Danijel Mileta.

Sada više nije tajna da će se peti nastavak „Igara prijestolja“ snimati u Šibeniku, ali je i dalje tajna na kojim lokacijama. Pretpostavka je da su prirodne kulise poput šibenskih trgova, povijesne jezgre u cjelini i šibenskih tvrđava bile presudna za to da se, nakon Dubrovnika, snimanje nastavi u Šibeniku i sasvim je sigurno da će to privući pažnju mnogih potencijalnih turista i pojačati njihvu želju da posjete Šibenik.

Iz kategorije: Vijesti