Datum objave: 01. Srpanj 2014

Ministar Zmajlović otvorio Oziđanu pećinu: 'Ovo je savršeni primjer održivog razvoja“

Nina Medić
Nina Medić

Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode i Tonči Restović, ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Krka danas su u Nacionalnom parku Krka svečano otvorili Oziđanu pećinu, lokalitet u sklopu poučno-pješačke staze Stinice-Roški slap-Oziđana pećina.

„Posebno me veseli što sam danas ovdje, u ovom predivnom kraju i što možemo na licu mjesta vidjeti rezultate višegodišnjeg rada. To je ono o čemu često pričamo; novac treba izdvajati za razvoj posjetiteljske strukture, moramo razvijati održivi razvoj tako da ova zaštićena područja stavimo u funkciju razvoja, ali ne bilo kakvog, nego da on bude održiv, da sačuvamo ovo područje te da u isto vrijeme omogućimo što većem broj posjetitelja da doživi ovaj predivan prostor. Najvažnije je da park kroz ovakve sadržaje komunicira i s lokalnom zajednicom tj. da se razvijaju i drugih održivih djelatnosti“, istaknuo je ministar Zmajlović.

„Ovo je dio jednog važnog projekta stvaranja brenda 'Parkovi Hrvatske' kojim se želi objediniti ponuda svih nacionalnih parkova i parkova prirode u Hrvatskoj. Ovakve investicije su veliki doprinos kreiranju takvog brenda jer ne želimo da to bude samo robna marka koja kotira na tržištu, nego da iza nje stoje stvarni sadržaji. Zato nam je ovaj projekt bitan. NP Krka je jedan od najvažnijih Nacionalnih parkova u Hrvatskoj jer je on drugi po broju posjetitelja“, dodao je.

Ministar Zmajlović napomenuo je kako se uz to Ministarstvo okoliša ulaže i u druge projekte zaštite okoliša na području Šibensko-kninske županije: „U zadnje dvije godine sufinancirano je i pokrenuto je preko 250 milijuna kuna investicija iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. To su sve važni projekti te se u tom smjeru mislimo i dalje razvijati.“

 „Oziđana pećina je kruna tj. nekakva zadnja stepenica nakon projekta Stinice i projekta poučne staze Roški slap. Na njemu radimo od 2012, a cilj ne samo disperzija posjetitelja u Nacionalnom park Krka, već i razvoj ruralnog gospodarstva u gornjem toku rijeke Krke. Mislim da je ovo najbolji primjer kako javnim novcem urediti i unaprijediti neko javno dobro da bi ono pomoglo lokalnom stanovništvu u razvoju gospodarstva“, kazao je Tonči Restović.

Javna ustanova NP Krka je u projekt Oziđane pećine uložila 1.200 000 kuna, a u cjelokupnu stazu od Stinica, preko Roškog slapa do Oziđane pećine uloženo je preko 6 milijuna kuna.

Oziđana pećina duga je 59, široka od 5 do 7, a visoka 2,5 metara. U stražnjem dijelu ima dva 'dimnjaka' visokih 8 do 10 metara. Nalazi se ne lijevoj obali Krke, iznad Roškog slapa, na području Bogatića Miljevaćkog, na samom vrhu kanjona, na nadmorskoj visini od 220 metara.

Poučno-pješačka staza Stinice-Roški slap- Oziđana pećina otvorena je 2012 kao dio projekta Održivo upravljanje posjetiteljima NP Krka koji je dio Projekta integracije EU Natura 2000 kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode. Petogodišnji projekt financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od 20.8 milijuna eura.

Iz kategorije: Vijesti