Datum objave: 09. Svibanj 2014

Županija Dan Europe obilježila susretom sa studentima šibenskog Veleučilišta

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županija obilježila je Dan Europe na najbolji mogući način – približavajući studentima šibenskog veleučilišta a mogućnosti koje je Hrvatska dobila stupivši Europsku uniju, pogotovu mogućnosti njihova usavršavanja kroz europske programe. Odaziv je bio osrednji pa je šibensko – kninski župan Goran Pauk u uvodu, u šali, kazao kako petak očito nije dobar dan za takve teme, ne usuđujući se valjda primijetiti kako je razlog ipak nedovoljna zainteresiranost studenata za temu koja im je skoro pa od egzistencijalne važnosti. Anita Grubišić, v.d. dekanice šibenskog veleučilišta zahvalila je organizatorima na namjeri da studente uključe u europske teme , a studentima je poručila kako bi bilo dobro da osjete tu pripadnost Europi.
Župan Goran Pauk je isto tako pozvao studente da se osjećaju kao pripadnici Europske unije bez obzira,kako je kazao, na neke političke probleme i da iskoriste potencijale koji se nude. Naveo je kako centralna državna vlast nije još uvijek stvorila uvjete za „povlačenje“ sredstava iz EU fondova i da će to biri moguće najkasnije do kraja 2015. godine, ali i da lokalna zajednica mora znatno što želi i kandidirati kvalitetne programe. Pozvao je studente da se na predstojećim izborima za zastupnike u EU parlament ne libe pokazati svoje stavove i da iziđu na izbore.
Lucija Aužina, pozvala je studente da se uključe u programe europske razmjene ne kako bi , otišli iz Hrvatske , nego kako bi usavršili svoje znanje i pomogli razvoju Šibensko – kninske županije i Hrvatske , a posebno im je predstavila program Eurodyssee, međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija. Nakon toga predavanje na temu „Europska unija i njezine institucije“ održao je asistenti u Uredu zastupnice u Europskom parlamentu mr. sc. Zdravke Bušić, Ante Škugor.

Iz kategorije: Vijesti