Datum objave: 01. Travanj 2014

Zamjenik ministra pomorstva i prometa obišao radove na gatu Vrulje

Diana Ferić
Diana Ferić

Zadovoljstvo dinamikom izgradnje trajektnih vezova na gatu Vrulje izrazio je danas Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenku Antešiću koji je obišao gradilište u pratnji Joška Šupe, ravnatelja Lučke uprave, saborskog zastupnika Franka Vidovića te Gorana Pauka, šibensko –kninskog župana i dr. Željka Burić, gradonačelnika Grada Šibenika.

Joško Šupe ga je upoznao s tijekom radova koji će biti završeni do srpnja ove godine. Grade se, kao što je poznato, četiri veza – na istočnom dijelu dva za cruisere, za međunarodni promet i tu je predviđen prihvat najvećih cruisera koji mogu proći kroz šibenski kanal te dva veza za brodove u domaćem linijskom i trajektnom prometuprometu. Površina pristaništa je time udvostručena odnosno povećana je za oko 10 000 četvornih metara, kazao je Joško Šupe: „ Država je ovim projektom stvorila pretpostavke za razvoj Šibenika, a na nama je da to valoriziramo, privučemo cruisere i promoviramo Šibenik kao jedinstvenu luku“, istaknuo je.

Riječ je o investiciji od oko 70 milijuna kuna za koju seu sredstva osigurana isključivo kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. U drugoj fazi bi trebao biti izgrađen putnički terminal koji stoji oko 100 milijuna kunaZa to će se aplicirati na strukturne europske fondove, a lokacijska dozvola je osigurana. Šupe je najavio i da će Lučka uprava ulagati i u dio luke za teretni promet pa će biti spojena operativna obala na potezu Rogač -Dobrika te rekonstruirati cestovna i željeznička infrastruktura u Luci Šibenik.

Unatoč tomu što s grade nova pristaništa nema problema kod pristajanja brodova tako da će prvi ovogodišnji trajekt uploviti u šibensku luku za desetak dana.

Na žalost, ove godine Šibenik nije u itinereru putovanja velikog cruisera Thompson koji je za ovu godinu odabrao zadarsku luku, a sljedeće godine će ponovno stajati u Šibeniku. I bez njega u ovoj godini očekuje se 70 – tak uplovljavanja većih i manjih cruisera.

Iz kategorije: Vijesti