Datum objave: 04. Ožujak 2014

Šibensko - kninska županija prednjači u Hrvatskoj po broju stogodišnjaka

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko – kninska županije je županija dugovječnih ljudi što bi mogao biti jedna od njezinih promidžbenih slogana, a temelji se na statističkim podacima. Iako je po ukupnom broj stanovnika među zadnjima u Hrvatskoj po broju stanovnika starijih od 95 godina je na petom mjestu, a gledajući relativno, odnos broja stogodišnjaka prema broju stanovnika nalazi se na na visokom drugom mjestu u Hrvatsko,j odmah nakon Dubrovačko – neretvanske županije. Dok stanovništvo Šibensko - kninske županije čini samo 2,5 posto ukupnog broj stanovnika Hrvatske udio stogdišnjaka u Šibensko - kninskoj županiji u ukupnom broju stogodišnjaka u Hrvatskoj je 13 posto!

 

Prema posljednjem popisu stanovništva u Šibensko – kninskoj županiji bilo ih je oko 80 starijih od 95 godina, ali od toga samo 16 muškaraca. I u drugim županijama je među najstarijim stanovnicima puno više žena nego muškaraca.

 

Stručnjaci pretpstavljajuaj da dugovječnost možemo zahvaliti zdravoj, mediteranskoj kuhinji. U pravilu, najveći broj stogodišnjaka j u primorskim županijama dok ih je u kontinentalnim vrlo malo, a u nekim ih poput Požeško – slavonske županije uopće nema.
 

Tako barba Paško Vrčić, najpoznatiji stanara Cvjetnog doma u Šibeniku koji je nedavno proslavi 101 godinu nije iznimka. On svoju dugovječnost objašnjava „ganjanjem čobanica“ u mladim danima, boravku na svježem zraku , zdravom ishranom, bevandama i medom razmućenim u vodi koji pij svaki an.

 

U javnosti se nedavno pojavila priča o bračnom parku par Batalić iz Gornjih Maovica na Svilaji Ivanu koji ima 102 godine i Anki sa 101 godinom koji s u sretnom braku više od 80 godina, živjeli su uvijek u sreći i ljubavi, zdravo se hranili i udisali čisti zrak na Svilaji.

 

U svakom slučaju promidžbenim materijalima, pa i onim turističkim mogli bi se pa čak i morali naći barem koja fotografija naših stogodišnja koje bi rječito govorile o onomu što danas turite najviše privlači – zdrava hrana i prirodni okoliš.

Iz kategorije: Vijesti