Datum objave: 06. Lipanj 2012

EKSKLUZIVNO: Autostopom na nogometno prvenstvo u Poljsku

Diana Ferić
Diana Ferić

Naš reporter, maturant Mario Guberina krenuo je jutros autostopom u Poljsku i Ukrajinu na europsko nogometno prvenstvo. Od danas čitajte na našim stranicama njegova izvješća o tom putovanju, nogometu, navijačima... Mario je maturant Ekonomske škole u Šibeniku. Hrvatskoj javnosti je poznat po zapaženim nastupima u emisiji " Hrvatski supertalent", a iznad svega je  avanturist. Ovo je njegov prvi, uvodni tekst koji nam je poslao neposredno prije odlaska na put:

Švedski znanstvenici su nedavno dokazali da prosječnog muškarca nogometna utakmica uzbuđuje više od sexa. Meni taj  fenomen baš nije  objašnjiv. Govori se da je nogomet za muškarca najvažnija sporedna stvar na svijetu. Želeći  i sam osjetiti draž te magične privlačnosti nogometa ili zaluđenosti njime  započinjem svoje putovanje prema Poljskoj i Ukrajini na europsko nogometno prvenstvo i to sam, autostopom. Nadam se da ću uspjeti barem malo pronikunuti u tajnu nogometa i odgonetnuti zašto je  sveprisutan kod muške populacije, toliko da radi njega propadaju brakovi. Idem uživo osluhnuti što uzrokuje toliki entuzijazam kod ljubitelja nogometa da su u stanju potegnuti tisuće kilometara i spiskati svoju godišnju ušteđevinu da bi nekoliko dana mogli bodriti svoje ljubimce u dresovima.

Ali namjera mi je razbiti stereotipe o opasnostima koje vrebaju autostopere kao i o tome da se ne može putovati bez podebljeg novčanika. Moj 15-dnevni budžet za sada  se sastojati od 1500 kuna, što znači da za svaki dan imam na raspolaganju 100 kuna. Dodatnu zaradu ću pokušati priskrbiti svirajući harmoniku po trgovima i ulicama. 

Čini mi se da ove godine u Hrvatskoj ne prevladava velika euforija uoči "eura" kao što je to bilo prijašnjih godina. Možda je razlog to što hrvatska reprezentacija nije igrala na prošlom Mundijalu ili je većina svjesna da ovog puta nemamo momčad koja se može ugurati u sam europski vrh. I financijska kriza je sigurno umnogome utjecala na to da je samo rijetkima palo na pamet odlazak u Poljsku. Barem je tako u Šibeniku. U putničkim agencijama kažu da je interes jako malen te da još uvijek ima velik broj mjesta u vlaku, autobusu ili avionu koji voze po posebnom programu na sjever Poljske. Za one koji su još uvijek neodlučni u namjeri da i sami budu, poput mene, svjedoci ovog sportskog spektakla imaju priliku to postati. Putničke agencije "NIK" i "GENERALTURIST" nude poseban aranžman za dvodnevno putovanje u Poznan. Riječ je o utakmici protiv Irske koja se igra  u nedjelju, 10 lipnja. Vlak kreće u subotu iz Zagreba, u popodnevnim satima, a u Poznanj  stiže u nedjelju u jutarnjim satima. Taj aranžman s ulaznicom za utakmicu stoji 1200 kuna. Za one koji mogu malo dublje posegnuti u svoj kućni budžet nudi se opcija gledanja dvije utakmice, a s avionskim prijevozom i smještajem za to moraju izdvojiti 7000 kuna.

Moja potraga za nogometnim uzbuđenjima u Poljskoj, a vjerojatno i Ukrajini, započela je rano jutros na naplatnim kućicama u šibenskoj Dubravi odakle sam autostopom krenuo put Poljske, a svi Vi dragi moji čitatelji Šibenik News-a imat ćete  priliku redovno pratiti moje putešestvije koje ću Vam se truditi dočarati riječju i slikom. 

Vaš Mario

Iz kategorije: Vijesti