Datum objave: 25. Travanj 2012

NP Krka dobiva novu poučno- pješačku stazu

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Jednu od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, 8,5 kilometara dugu poučno- pješačku stazu Stinice- Roški slap- Oziđana pećina u Nacionalnom parku Krka, u petak će svečano otvoriti ministrica zaštite okoliša i priproe Mirela Holy. Radi se o projektu Održivog upravljanja posjetiteljima parka, a cilj je smanjiti pritisak posjetitelja na Skradinski buk te potaknuti razvoj ruralnih gospodarstava uzvodnog dijela NP Krka.
Ukupna dužina staze je oko 8 i pol kilometara, nadmorske visinske razlike 176 metara, a predviđeno vrijeme za šetnju je od 2 i pol do 3 sata. Staza Stinice - Roški slap - Oziđana pećina će biti otvorena za posjetitelje tijekom cijele godine, a uskoro će biti dodatno opremljena edukativnim panelima s detaljnim informacijama o biljnim i životinjskim vrstama specifičnima za područje NP "Krka", geološkim fenomenima kao i o kulturno-povijesnim lokalitetima koji se nalaze uz stazu.

Ovaj petogodišnji projekt financira se zajmom Svjetske banke u iznosu od 20,8 milijuna eura od čega je preko 6 milijuna utrošeno za stazu Stinice - Roški slap - Oziđana pećina. Ovo je prvi ugovoreni i završeni projekt financiran zajmom Svjetske banke u jednom zaštićenom području, a ovisno o uspješnoj pripremi lokalnih projekata očekuje se više od dvadesetak projekata takve vrste. Na temelju stečenog iskustva u ovom projektu Javna ustanova „NP Krka“ intenzivno provodi pripreme budućih projekata za financiranje iz izvora pristupnih fondova Europske unije.
Na svečanom otvorenju staze u petak 27. travnja uz ministricu Holy i uzvanike lokalnih, županijskih i turističkih tijela, otvaranju će prisustvovati predstavnice Svjetske banke, Nathalie Johnson i Vera Dugandžić i pomoćnik Ministrice zaštite okoliša i prirode, Nenad Strizrep sa suradnicima.

Iz kategorije: Vijesti