Datum objave: 06. Travanj 2012

Ideja za sezonski posao: Izučite umijeće pravljenja koktela

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Da bi se postalo profesionalni barmen potrebno je barem dvije godine napornog truda, rada i muke. Dobar koktel ne znači samo zamiješati dva, tri sastojka već je potrebno znati koje piće stavljate unutra, ljubi li to piće drugo i u kojem omjeru, koju čašu koristiti i kakvu dekoraciju staviti, a tu je i umijeće komunikacije s gostima te poznavanje stranih jezika.
Sve to znaju u Udruzi barmena Šibensko-kninske županije Beli koja trenutno broji šest članova, a cilj im je okupiti barmene i konobare profesionalaca, te osposobiti nove i podići kvalitetu ove profesije kroz tečajeve koje organizira Udruga.
“Naši tečajevi za barmene obuhvaćaju teorijski dio u kojem budući profesionalni barmeni uče o bare, priboru koji je potreban za rad, povijesti alkoholnih pića, dekoracijama, i na kraju o samim koktelima. Nakon osnova dolazi najzanimljiviji dio gdje uče ili usavršavaju svoje vještine working flair-a, a kasnije i exhibition flair-a i fire show-a“, objašnjava nam Tomislav Biluš, predsjednik Udruge Beli.

50 vrsta koktela

Priprema koktela davno je prestala biti obično mućkanje sastojaka i miješanje slamčicama. Gosti sve više traže vidjeti flair ili atraktivno bacanje raznog inventara: flair s bocama, čašama, shakerima i slamkama. Da bi se to postiglo, flair treba trenirati kao i svaki drugi sport, dakle i po nekoliko sati dnevno: „Imamo working flair - rad s punim bocama i exhibition flair - rad s polupraznim bocama, te fire show - rad s vatrom. Ovaj dio tečaja je puno teži i zahtjevniji, ali i interesantniji. Bez osnova miksologije, sami flair ne znači puno. Da bi se postalo profesionalni flair bartender potrebno je oko 2 godine, no učenju nema kraja jer uvijek postoje novi trikovi koje treba savladati“, priča Tomislav.
Pravi barmen mora znati čak 50 vrsta osnovnih koktela potrebnih za rad u baru. Najpoznatiji su Mojito, Cuba libre, Caipirinha, Cosmopolitan, Sex on the beach, Pina Colada, Mai Tai... Sama miksologija traje oko 2 mjeseca, a koristeći znanje i vještine stečene kroz tečaj, barmen sam smišlja recepte za nove koktele

Uspješni na natjecanjima

Barmeni iz Udruge Beli trude se što češće ići na natjecanja koja su, prema Tomislavovim riječima, od velike važnosti za Udrugu, jer se barmeni, pogotovo početnici na natjecanjima profiliraju u profesionalce, upoznaju druge barmene i razmjenjuju vrijedna iskustva potrebna za rad u baru.
„Upravo smo se vratili iz Mostara gdje smo na dvodnevnom natjecanju Mostar flair open uz jaku konkurenciju iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine osvojili treće mjesto.
Natjecanje je bilo organizirano u sklopu Mostarskog sajma gospodarstva, i Shakers bara iz Banja Luke. Atmosfera je bila odlična, odnosi među barmenima su super, a zabava je svaki put zagarantirana, pa već znamo da u Mostar putujemo i dogodine“, zadovoljan je postignutim Tomislav.
Slijedi odlazak na natjecanje u Puli i Državno prvenstvo i Split. Udruga Beli je neprofitna, a sva zarađena sredstva idu isključivo za potrebe udruge, nabavku materijala za rad i odlazak na natjecanja. Ekipa iz Belija radi i nastavit će raditi ono što voli, a ovim putem skromno pozivaju i potencijalne sponzore da im pomognu u nastavku ostvarenja svoj sna. Svi zainteresirani za pohađanje tečajeva za barmene mogu se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili mobitel 098/ 942- 3787.
 

Iz kategorije: Vijesti