Datum objave: 26. Ožujak 2012

ŠGF neće podržati prijedlog poskupljenja cijena parkinga

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Predstavnici Šibenskog građanskog foruma u Gradskom vijeću Emil Guberina i Goran Mihelčić na danas održanoj konferenciji za novinare najavili su da na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća neće podržati gradonačelnikov prijedlog o povećanju cijena parking karata na tri parkirališta u gradu. ŠFG-ovci smatraju da je odluka o skupljimaparkirnim kartama tijekom ljetne sezone suprotna predizbornom programu sadašnje gradske vlasti u kojem su obećavali da će garaže graditi isključivo po modelu javno privatnog partnerstva a ne na teret proračuna i građana Šibenika: „Smatramo da se opet radi o samovolji gradskih čelnika jer se onemogućava javna rasprava o podzemnoj garaži i načinu njenog financiranja. Ova odluka nije socijalna i demokratska već autokratska jer će dodatno osiromašiti džepove građana i uništiti ono malo života i poslovne aktivnosti u staroj gradskoj jezgri“, objasnio je razloge svog neslaganja vijećnik Emil Guberina.
Podsjetio je na anketu u kojoj se 87 posto građana izjasnilo za dvije ili više parkirnih etaža na Poljani, a isto je kazala i struka, te na zaključak gradskog vijeća sa sjednice o revitalizaciji stare gradske jezgre. „Izgradnja jedne parking etaže koštat će 30 milijuna kuna, a dizanjem kredita na dulji rok taj iznos se penje na preko 60 milijuna kuna. Taj dug će vraćati građani Šibenika kroz skuplje cijene parking karata i stalno širenje parkirnih zona“, tvrdi ŠGF-ovac Emil Guberina koji je s današnje presice još jednom pozvao gradske čelnike da vijećnicima dostavi studiju isplativosti jedne parkirne etaže na Poljani, business plan s financijskim podacima o visini kredita, roku otplate, isplativosti projekta, te studiju o utjecaju kreditnog zaduženja na poslovanje Gradskog parkinga. Također je apelirao na potrebu organiziranja javne i stručne rasprave na ovu temu.

O cijeni vrtića- suzdržani

Članovi Šibenskog građanskog foruma u Gradskom vijeću sutra će biti suzdržani u donošenju odluke o povećanju cijena Gradskih vrtića jer im, kako kažu, nisu dostavljeni podaci o opravdanosti povećanja cijena, a očigledan je nesrazmjer subvencioniranja gradskog novca za gradske i privatne vrtiće: „U ovogodišnjem proračunu planirano je 24 milijuna kuna za predškolski odgoj. Od tog iznosa 21 milijun odlazi na gradske vrtiće koje pohađa 1056 djece, a tek 3 milijuna kuna odlazi za privatne i jedan vjerski vrtić koji skrbe o oko 600 djece. To znali da Grad za jedno dijete u gradskom vrtiću subvencionira 1683 kune, a za djecu u privatnim vrtićima subvencionira samo 500 kuna po djetetu. Grad Zagreb izdvaja jednaku svotu za djecu u gradskim i privatnim vrtićima“, istaknuo je Guberina i kazao da će zbog svega navedenog ŠGF sutra na ovu temu ostati suzdržan.

Iz kategorije: Vijesti