Datum objave: 16. Ožujak 2012

Šibenski novinari dobili prostor u centru grada

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Grad Šibenik i šibenski ogranak Hrvatskog novinarskog društva potpisali su Ugovor o zakupu poslovnog prostora u ulici Božidara Petranovića 16 (između kafića Giro Espresso i Castello) u staroj gradskoj jezgri. Prostor nekadašnjeg frizerskog salona uskoro će postati mjesto okupljanja šibenskih novinara koji nemaju svoje redakcije, ali i prostor koje će moći koristiti lokalne neprofitne i nevladine udruge, institucije i pojedinci. Inicijativu za dobivanje prostora pokrenuo je novi predsjednik ogranka HND-a za Šibensko-kninsku županiju Hrvoslav Pavić: „Od šibenskog Press centra očekujemo da funkcionira kao kanal kroz koji će vijesti iz Šibenika pronalaziti put do šire javnosti. Trend marginaliziranja Šibenika u korist većih centara, na žalost, slijede i medijske kuće. Nisu preseljeni samo Fina, Trgovački sud i Hrvatska pošta. Od nacionalnih dnevnih listova u Šibeniku svoja dopisništva još imaju samo Slobodna Dalmacija i Vjesnik, novinara koji izvještavaju iz grada je sve manje, a njihova radna i materijalna prava svaki dan se smanjuju“, kazao nam je Pavić dodavši da je formiranje Press centra način da se Šibeniku očuva pripadajuće mjesto na medijskoj karti Hrvatske.
Pavić objašnjava da će prostor osim za okupljanje i rad šibenskih novinara biti otvoren i
široj društvenoj zajednici. „Tu će se održavati press konferencije lokalnih neprofitnih i nevladinih udruga, institucija i pojedinaca koji imaju potrebu obraćati se javnosti, a sami nemaju prostora, znanja i drugih uvjeta za medijsko komuniciranje. Srećom, Grad Šibenik je, u trenutku kad se bori za očuvanje statusa regionalnog središta i ulaže u okretanje prema turizmu, prepoznao važnost medija u društvenim procesima i opasnosti koje prijete ukoliko se nastavi s trendom urušavanja novinarske profesije. Zahvalni smo što nam je izašao u
susret dodjelom gradskog prostora i vjerujemo da ćemo uspjeti ustanoviti instituciju koja će olakšati medijsku komunikaciju i čuvati njenu razinu“, istaknuo je Hrvoslav Pavić predsjednik Ogranka HND-a Šibensko-kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti