Datum objave: 07. Prosinac 2023

SLATKI SVECI / Šibenska kiparica Manuela Pauk otvorila u Etnografskom muzeju inspirirana čokoladnom figurom sv. Nikole

Diana Ferić
Diana Ferić

Izložba akademske kiparice, Šibenčanke Manuele Pauk „Slatki svetci” otvorena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Umjetnica je, inspirirana čokoladnom figurom sv. Nikole, na nov i suvremeni način ispričala priču o svetcima. Na otvorenju izložbe govorili su: ravnateljica EMZ-a dr.sc. Zvjezdana Antoš, povjesničarka umjetnosti Jelena Šimunić Bendić i autorica Manuela Pauk. Izložbu možete pogledati do 14. siječnja 2024.

Izloženi su njezini novi radovi, ali i "Sanctus Guinefort Infantum Patronus", koji je nastao u sklopu CreArt-ove rezidencije u Portugalu na kojoj je boravila 2021. godine. To je prostorna instalacija inspirirana Sv. Guinefortom i keksima speculaas (tradicionalnim keksima za sv. Nikolu). Nikad kanonizirani, sv. Guinefort lokalni je svetac iz Lyona, Francuske. Smatrao se zaštitnikom beba, a kult posvečen njemu je postojao od 13. stoljeća sve do 1930-ih.

 

Iako su moji radovi na prvi pogled neosobni, sadrže fragmente koji dolaze iz mog života. Kad sam imala pet godina, provela sam nešto manje od jedne godine u Domu za nezbrinutu djecu u Nazorovoj. Iskustvo je srećom bilo relativno kratko, ali je ipak ostavilo traga. Pas Guinefort meni je zaštitnik djece koja su u institucijama, bez obitelji”, napisala je umjetnica na svom Facebook profilu.

Iz kategorije: Kultura