Datum objave: 07. Prosinac 2023

TRADICIONALNO / Otvorena izložba "Čovik, brod, more" članova Fotokluba Šibenik

Diana Ferić
Diana Ferić

Tradicionalna izložba „Čovik, brod, more” otvorena je sinoć u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić” u Šibeiku, u organizaciji Fotokluba Šibenik.

Kad su naši fotoklubaši započinjali ovu priču, grad Šibenik bio je puno manje pomorski orijentiran negoli je to bio kroz povijest i puno manje od svojih susjeda, Splita ili Zadra, ali i puno manje negoli je to danas. U međuvremenu smo dobili gradsku plažu, tvrđava svetog Nikole ušla je u povlašteni krug spomenika pod UNESCO-ovom zaštitom, dobili smo ljetnu brodsku liniju od Mandaline do Martinske... i tu nije kraj. „Veliko plavetnilo“ sve je više tu, sve nam je bliže, i zove, i mami, i obvezuje, kažu u tom klubu.

Naslov ove izložbe, kojom se članovi šibenskog fotokluba tradicionalno predstavljaju na blagdan svetog Nikole, upućuje na tisućljetnu čvrstu, trajnu i neraskidivu vezu. Autori su i ovaj put osvijetlili posebne trenutke, pomno odabrali one najsjajnije, izvukli ih iz tame i izgradili seriju sjećanja, uspomena.

More, ta vječita mijena, neiscrpan je izvor nadahnuća pjesnicima, slikarima, avanturistima, radoznalcima sa svih strana svijeta... fotografima. Ovi posljednji pričaju povijest onih i ovih dana u kojima su ljudi, brodovi i more bili i ostali jedno, sastavni dio slagalice koja je nepotpuna bez jednog od navedenih dijelova. Zavidan kontinuitet izložbe osigurava i činjenica da se dijalog ljudi s morem odvija u okruženju grada kojeg čuva tvrđava posvećena svetom Nikoli, grada koji se ugnijezdio u jednom od najljepših prirodnih zaljeva na svijetu, s jakom pomorskom baštinom i svijetlom budućnošću. Bez obzira na to što ova izložba nije uvjetovana geografski, tu je i drugih mora i podneblja, nakon uživanja u predstavljenim prizorima ostaje dominantan šibenski okus, rečeno je o toj izložbi.

Foto: Zlatko Ibrahimović Ibar  i Branimir Grubišić Gruby

Iz kategorije: Kultura