Datum objave: 26. Kolovoz 2023

VRIJEDI POGLEDATI / U Šibeniku otvorena izložba Duje Kodžomana koja spaja konceptualnu umjetnost, pop kulturu i modni design

Diana Ferić
Diana Ferić

Veliko zanimanje izazvala je izložba "Centar za m__ješanje mode  Šibenčanina Duje Kodžoman, assistent na kolegijima modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu i doktorand na Prirodoslovno-tehničkom fakultetu u Ljubljani koja je otvorena sinoć u Studiju Galerije svetog Krševana u Šibeniku.  Izložba je nastala kao rezultat dvogodišnjeg projekta u kojem je Kodžoman fotografirao gramatičke i pravopisne greške, tipfelere i humoristične i/ili, kako sam kaže, misaono problematične sintagme iz javnog prostora gradova u Hrvatskoj i Europi.

Podijeljena je u tri dijela odnosno tri prostorije. Prva sadrži originalne fotografije s informacijama o tome gdje i kada su snimljene te video prikaza ekstrahiranja teksta s fotografija. U drugoj prostoriji nalaze se tipografski predlošci aplicirani na majice, a u trećoj realizirane majice u fizičkom obliku.
"Prvu prostoriju čini 36 fotografija koje nemaju pretenziju biti umjetničke. Služe kao bilježenje jednog duha vremena i ishodište su u daljnjem promišljanju izložbe. Drugu cjelinu čini  video projekcija koja pokazuje proces ekstrahiranja tih fotografija u Photoshopu, ali je zadržana originalna  tipografija, fond koji je apliciran na majice koje čine treću cjelinu koja je najvažnija  jer je povezana s mojim područje djelovanja ,s modnim dizajnom. Te majice nisu bile primarno promišljene kao uporabni predmeti iako one to, naravno mogu biti. One su ovdje u funkciji narativa. Pričaju priču o našoj nepismenosti  i propituju i propituju jednu tanku liniju , distinkciju u propitivanju nečeg što je neosporno nepismeno  i to humorističnim ili problematičnim načinom. Osmislio sam identitet jednog fiktivnom brenda koji sam nazvao Duje design i on je iznimno autoironičan jer  za njegovu realizaciju  koristio elemente koje doživljavam antidizajnerskim, počevši do korištena  fonda Times New Roman do toga da je brend nazvan Duje design  koji je za mene upitno dizajnerski čin", kazao je Duje Kodžoman  na otvaranju izložbe. 
 
 
 
Izložba donosi komičan presjek, kako sam autor kaže, bizarnih i besmislenih jezičnih konstrukcija kojima smo svakodnevno okruženi. Takve konstrukcije preuzete su iz javne sfere i aplicirane na odjevne predmete čime je imitiran način na koji se najčešće izrađuje odnosno dizajnira promotivna roba ili popularnije zvani merch. Povjesničarka umjetnosti, etnologinja, kulturna antropologinja i književna urednica u području vizualnih umjetnosti Jozefina Ćurković napisala je prateći tekst za ovu izložbu u kojem kaže: “ Pomoću jednostavnog online alata autor kreira etikete za svoj fiktivni brend Duje Design, ciljano se priklanjajući minimalnoj intervenciji i osnovnom serifnom pismu (Times New Roman), kako bi naglasio princip minimalnog napora inherentan proizvodnji mercha.
"Upotrebljene su sintagme  pripadaju standardnom književnom jeziku  već same po sebi predstavljaju neku vrstu prijestupa.  Neke su i iz Šibenika. Centar za  m_ješanje mode  premošćuje konceptualnu umjetnost, popularnu kulturu i modni dizajn. S jedne strane je kritika naših svakodnevnih praksi, a s druge strane otvara prostor slobode na humoran i autorski način", kazala je sinoć Jozefina Ćurković. 
 
Osim toga, Kodžoman je pri odabiru fizičkih majica za realizaciju ovog projekta odabrao brend Fruit of the Loom što je također vrlo simbolično. “I izbor toga ikoničnog konfekcijskog brenda je elaboriran potez kojime se Duje Design svrstava u društvo mnogobrojnih kolaboracija influencera s modnim brendovima, ali i cross-over projekata istaknutih modnih kuća (recentno: Fendi × Versace, Gucci × Balenciaga, Jacquemus × Nike itd.)”, piše Ćurković.
To je osma samostalna izložba Duje Kodžomana, a bit će otvorena do 22. rujna. 
Iz kategorije: Kultura