Utorak, 14 Siječanj 2014 01:00

Šibenska glumica Oriana Kunčić prva hrvatska članica žirija Berlinale-a

Napisala: 
Šibenska glumica Oriana Kunčić prva hrvatska članica žirija Berlinale-a

Šibenčanka Oriana Kunčić, prva je hrvatska članica žirija prestižnog Berlinskog filmskog festivala u kojem će uz još četvero stručnjak iz područja filma birati najperspektivnije mlade europske glumce koji su se iskazali u 2013. Uz nju, članovi žirija na Berlinale-u su norveški glumac Anders Baasmo Christiansen ('Kon-Tiki'), njemačka redateljica Hermine Huntgeburth ('Bijeli Masai'), britanski filmski kritičar i novinar Charles Gant te luksemburški producent Jani Thiltges.

U žiri Berlinale-a pozvana je na preporuku Ivane Ivišić iz Hrvatskog audiovizualnog centra, članice organizacije European Film Promotion. European Film Promotion organizacija je koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 35 europskih zemalja s ciljem njihova umrežavanja na zajedničkim projektima i inicijativama koje doprinose što uspješnijem plasmanu europskog filma i filmskih talenata u svijetu. Od siječnja 2009., punopravni je član organizacije i Hrvatski audiovizualni centar, piše tportal.

Jedna od takvih inicijativa je Shooting Stars kojoj će ovo biti sedamnaesti put da na jednom mjestu promovira mlada glumačka imena koja su se etablirala u svojim zemljama, a za koja članovi žirija smatraju da im predstoji potencijalna međunarodna karijera. Za 2014. 24 zemlje članice prijavile su svoje kandidate, a  10 glumaca i glumica dobiti će priliku da se tijekom tri dana programa Shooting Stars programa u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu predstavi filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta. Svi odabrani postaju ravnopravni dobitnici nagrade Shooting Stars 2014.

Oriana Kunčić jedina je hrvatska izborna direktorica i jedna od rijetkih stručnjaka u regiji za baš to specifično područje filmske pretprodukcije. U toj funkciji, ali i kao asistentica režije, radila je na filmovima kao što su 'Grbavica' i 'Na putu' Jasmile Žbanić, 'Gospođica' Andreje Štake, 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, 'Snijeg' Aide Begić i 'Storm' Hans-Christiana Schmida koji je 2009. igrao u službenoj konkurenciji Berlinalea, piše tportal.

Oriana je studirala glumu na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti te povijest kazališta u Veneciji, a trenutačno je članica ansambla HNK u Šibeniku.

U prethodnim izdanjima programa sudjelovale su dvije hrvatske glumice – Zrinka Cvitešić 2010. i Marija Škaričić 2011. Kako piše tportal,  Shooting Stars je iznimno važna startna platforma za mlade talente, a u prilog tome govori činjenica da su mnogo danas poznati europski glumci upravo ovdje započeli svoju međunarodnu karijeru, između ostalih Daniel Craig, Anamaria Marinca, Archie Panjabi, Daniel Brühl, Ludivine Sagnier, Moritz Bleibtreu, Kelly MacDonald, Eduardo Noriega, Rachel Weisz i Franka Potente

Berlinski filmski festival održava ove godine održava se od 6.-16. veljače.

izvor:tportal

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!