Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 02:00

Druženje s Ivom Brešanom u "Noći knjige" u knjižari Matica

Napisala: 
Druženje s Ivom Brešanom u "Noći knjige" u knjižari Matica

Predstavljanje najvećeg živućeg hrvatskog književnika Ive Brešana, večeras u knjižari Matica u Šibeniku, povodom manifestacije "Noć knjige" izazvalo je veliko zanimanje šibenskih ljubitelja knjige i lijepe riječi. Večer je vrlo vješto i zanimljivo, kao moderator, vodio njegov prijatelji i dugogodišnji kolega profesor Pero Mioč, a najupečatljiviji dio razgovora bila su njihova sjećanja na zgode i nezgode i političke implikacije u vezi s Brešanovim prvim djelom "Hamlet u Mrduši Donjoj". Šibenčani su prvi put mogli čuti kako to je djelo bio iznimno popularno u Poljskoj gdje je Brešan bio kultni autor i kako je među poljskim kazalištima pitanje prestiža bilo postaviti na scenu Brešanove komade. U odgovoru na Miočevo pitanje zašto više ne piše komade slične "Hamletu u Mrduši Donjoj" koji je oštra kritika režima i društvenih okolnosti iz tog vremena  Brešan je kazao kako u Hrvatskoj više ne može pronaći, kao okosnicu, takvu priču, jer je naša stvarnost  i u tom smislu bezlična i neinspirativna.  Među gostima te uspjele književne večeri bio je i Stjepan Gulin, šibenski pjesnik, dobitnik ovogodišnjeg Goranovog vijenca, jedini ŠIbenčanin koji je do sada dobio tu prestižnu nagradu. 
Istodobno s književnom večeri u knjižari Matica održavao se i bogati program "Noći knjige" u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić te u knjižari Algoritam.   

Objavljeno u Kultura i zabava
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!