Datum objave: 25. Listopad 2019

SDP-ovac Karlo Klarin:Plenković produbljuje jaz između školstva i naroda koji ima predrasude prema profesorima

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpredsjednik ŽO SDP Šibensko-kninske županije Karlo Klarin, ujedno i profesor u jednoj školi na Murteru, oglasio se danas priopćenjem u vezis  štrajkom učitelja, profesora i  zaposlenika u visokom školstvo u kojem upozorava na to  da Hrvatskoj prijeti sizuacija u kojoj neće imjati mtko učiti djecu . Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

'Zadnja dva tjedna svjedoci smo štrajka u školama u kojoj i sam radim. Premijer Plenković ponudio je učiteljima, ali i svim zaposlenicima javnih službi, koji, podsjećamo, nisu u štrajku i nisu zahtijevali nikakvo povećanje, 6,12 posto povećanje plaće u tri vala što su neki sindikalisti žestoko kritizirali.

˝Povećanjem osnovice za sve jednako ne rješava se zaostajanje koeficijenata u školstvu i još se više povećava razlika između zaposlenih u obrazovanju i drugih javnih službi˝ – ističe sindikalist Mihalinec. Što to točno znači? Jedna moja kolegica je na jednoj društvenoj mreži lijepo objasnila za sve one koji još ne razumiju. Učenik A (učitelj) i učenik B (djelatnik u javnoj služni) su imali isti broj bodova iz testa. Učenik A je dobio dvojku, a učenik B četvorku. Nakon što se učenik A pobunio i rekao da to nije pošteno, učitelj je povećao ocjenu obojici. Sad učenik A ima trojku, a učenik B peticu. Ravnopravno, ali nepravedno.

Plenković je ovakvim potezom produbio jaz između školstva i naroda koji i dalje smatra da učitelji ništa ne rade i da ne zaslužuju povećanje plaća. Da imaju previše praznika i da je ovo sasvim u redu.

Gledajte, nevjerojatno je da tijekom sezone perač posuđa u restoranu može zaraditi više nego jedan profesor, stoga ne čudi da neki profesori ljetnu stanku i svoj zasluženi godišnji odmor provode radeći neki sličan sezonski posao popunjavajući svoj tanki profesorski proračun.


Svaki učitelj želi raditi posao koji voli i koji je za sebe odabrao, ali ponekad zbog vlastitog dostojanstva odlazi iz škole i zapošljava se u privatnom sektoru za puno bolju plaću. U svim zemljama EU, učitelji su stupovi društva, a kod nas moraju biti sretni što u vrijeme svojih praznika ne moraju ići daleko da bi se okupali i osunčali. Ova vlada je omogućila odlazak stotinu tisuća mladih, obrazovanih ljudi, a čujem i da mnogi učitelji ostavljaju svoj ˝super˝ plaćen posao u školi i odlaze za boljim životom u Irsku, Švedsku ili Njemačku.

Ako svi odemo, tko će djecu naučiti čitati, pisati i zbrajati? Ili to možda ovoj vladi nije potrebno!? Možda je dovoljno znati zaokružiti ili popuniti listić, pozdraviti doma, a od stranih jezika – srpski, radi glazbe. Ali, za to ne trebaju učitelji. Oni uče djecu misliti svojom glavom!', zaključuje Karlo Klarirn, potpredsjednik Županijske organizacije SDP-a.  

FOTO:Rudina press

Iz kategorije: Županija info