Sidebar Menu

Datum objave: 27. Kolovoz 2019

Nekadašnji pripadnici "Cobre" prvi u Hrvatskoj osigurali novac za pomoć braniteljima iz Europskog socijalnog fonda

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga Veterana Oklopno Mehanizirane Bojne 113. Šibenske Brigade HV “Cobra” osigurala je bespovratna sredstva za dvogodišnji projekt “Mreža podrške u zajednici” koji je usmjeren na povećanje kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, piše portal Dalmacijadanas.

 

Riječ je o prvom ovakvom projektu u Hrvatskoj koji obuhvaća braniteljsku populaciju, a cilj mu je omogućiti izvaninstitucionalnu uslugu pomoći u kući i psihosocijalnu potporu za 58 branitelja koji se zbog narušenog zdravlja, lošeg ekonomskog statusa, samačkog života ili drugih otegotnih okolnosti suočavaju s poteškoćama u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti i društvenom isključenošću.

 

"Ukupna vrijednost projekta je 1.982.687,91 kuna, a kroz Europski socijalni fond sufinancira se 1.685.284,72 kuna bespovratnih sredstava. Osim branitelja, projekt obuhvaća i djecu te supruge poginulih i stradalih branitelja iz Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije, a na koji način će im olakšati svakodnevicu", kaže predsjednik Udruge Veterana OMB 113. brigade HV “COBRA” Boris Horvat.

 

 Projekt se sastoji od dva aspekta – pomoći u kući i programa psihosocijalne potpore. Na području Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije zapošljavamo šest gerontodomaćica koje brinu o 18 branitelja, što znači da će svaka od njih za tri branitelja obavljati stvari poput ispomoći u kući, odlaska u trgovinu, pa do odlaska na kavu.

 

"Cilj je olakšati im svakodnevni život, ali i izvući ih iz kuće i raditi na socijalizaciji. Angažirali smo i psihijatra koji s 40 korisnika projekta radi na problemima povezanim s PTSP-om, ali i ovisnostima, problemima u obitelji i slično. Da se razumijemo, radi se o problemima na kojima se preko 20 godina nije radilo", objašnjava Horvat.
Osim pomoći psihijatra i ispomoći u kući, korisnicima projekta na području dviju županija bit će osiguran prijevoz kombijem kupljenim iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

FOTO:MIroslav Lelas
 

Iz kategorije: Županija info

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam